Читај ми!

Добросуседски односи кључни за регион

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Пакрацу на устоличењу новог славонског епископа да је изградња добрих односа Србије и Хрватске кључна за стабилизацију читавог региона.

Опредељени смо за развој и успостављање добросуседских односа са Хрватском. Ти односи морају да буду засновани на поверењу и заједничким интересима и вредностима, рекао је Дачић, преноси Фонет.

Дачић је навео да не потцењује било коју другу државу насталу на простору бивше Југославије, али да сматра да су односи Србије и Хрватске од кључног значаја за мир на овом простору.

Устоличење новог епископа има посебан значај за српску цркву и Србе у Хрватској, рекао је Дачић и додао да је Српска православна црква један од најзначајнијих ослонаца и место окупљања Срба у свету.

Дачић је указао да су односи Србије и Хрватске и живот Срба у Хрватској оптерећени тешким историјским наслеђем.

На питање шта је највећи проблем у односима Хрватске и Србије, Дачић је рекао да је то историја. Можемо ли да превазиђемо сукобе и тешко наслеђе и извучемо поуке за будућност, додао је Дачић.

"Ако то можемо, онда ћемо овакве скупове имати на задовољство свих који овде живе, а ако не можемо – онда ће оно што сада радимо бити само интервал између два рата", рекао је Дачић и истакао да то нико нормалан не може да жели.

Истакао је да је потребно да сви верују у идеју и вредност заједничког живота.

Као што је патријарх Иринеј рекао: Људи се деле само на две категорије – на добре и лоше људе. Наш задатак је да добри људи воде односе две државе, рекао је Дачић у Пакрацу.

Дачић је истакао да Србија жели да помогне у враћању културног блага у Хрватску наводећи да је Министарство културе започело процедуру враћања културног блага које се налази у институцијама у Србији.

Дачић је новом епископу Јовану пожелео да успешно ради на новој дужности и да гради добре односе са другим религијама и народима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи