Читај ми!

Николић: Буњевци су своји

Буњевци нису ни Срби ни Хрвати, они су своји, изјавио је председник Србије Томислав Николић и оценио да је реакција председника Хрватске Ива Јосиповића донекле разумљива – јер је у изборној кампањи.

Председник Томислав Николић рекао је да Србија својим Уставом и законима омогућава свим грађанима да се изјасне како желе – и Буњевци имају легитимно право да то искористе.

Ја никада нисам и нећу кампању водити на тај начин, али то је ствар личног става и опредељења, наводи се и писаној изјави председника Николића.

Чињеница је да Србија својим Уставом и законима омогућава свим грађанима да се изјасне како желе. Легитимно право Буњеваца је да искористе то право на Уставом предвиђени начин, додао је Николић.

Ако им то право признаје и Јосиповић, зашто их назива буњевачким Хрватима? Под појмом амерички Хрвати подразумевају се Хрвати који живе у Америци. У којој то земљи живе буњевачки Хрвати?, упитао је Николић.

Ја сам поклонио књиге буњевачким основцима. Ауторе уџбеника је именовао Буњевачки национални савет, а одобрило шест просветних институција Републике Србије, рекао је председник Србије.

Николић је објаснио да је реч о изборном предмету "Буњевачки говор са елементима националне културе" у основним школама у местима где живи буњевачка национална мањина.

Буњевци нису ни Срби ни Хрвати, они су своји. Србија их као такве са захвалношћу прихвата, закључио је Николић.

Хрватски председник Иво Јосиповић критиковао је председника Србије Томислава Николића због, како је рекао, чињенице да су буњевачки Хрвати у Војводини добили уџбенике на ћирилици као донацију, што говори о континуитету политике која жели да асимилира Хрвате у Србији.

Премијер Хрватске Зоран Милановић оценио је да "није баш најкоректније" то што је председник Николић донирао ћириличне уџбенике деци која изучавају буњевачки говор.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи