Читај ми!

Мишчевић: Спремни за поглавље 32

Србија је спремна да већ у октобру отвори прво поглавље у процесу проширења, рекла шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић.

"Потпуно смо спремни за отварање поглавља 32, о финансијској контроли", рекла је Мишчевићева током паузе у четвородневном скринингу о унутрашњој трговини који је данас почео у Бриселу, преноси Танјуг.

Мишчевићева је додала да отварање поглавља захтева обимне техничке припреме, али да одлука о томе кад ће се које поглавље када отворити зависи од земаља чланица.

"То је политичка одлука, а на нама је да обавимо све што је неопходно да се прво поглавље отвори ако не ове, онда бар почетком следеће године" истакла је шефица српског тима.

Мишчевић је рекла да је Србија успешно завшила скрининг за четрнаест од укупно 35 поглавља преговарачког процеса, након чега се састављају извештаји и акциони планови који претходе отварању поглавља.

"Добро пратимо темпо и кад је реч о поглављима 23 и 24, која се односе на правосуђе, полицију и људска права", навела је Мишчевићева..

Према правилима Европске уније, ова два поглавља се отварају међу првима, а затварају последња у преговарачком процесу, с тим што је за Србију важно и поглавље 35, које покрива нормалиацију односа Београда и Приштине.

Мишчевић је најавила да ће већ следеће недеље у Бриселу почети скрининг о заштити средине, који ће због значаја тог поглавља трајати пет дана.

Најважније поглавље о унутрашњој трговини

Иначе, Мишчевићева је за скрининг о унутрашњој трговини, који је почео у Бриселу, рекла да је то најважнијње поглавље у процесу проширења.

"Слободна трговина, без царина и акциза, је главни разлог постојања Европске уније", рекла је Мишчевићева о поглављу које се у преговарачком процесу води под бројем 1.

"Данашњи састанак је изузетно користан, и добили смо много похвала на рачун тога како смо наше прописе ускладили са европским", рекла је Јелена Поповић, помоћница министра за трговину у влади Србије, која је на челу радне групе за ово поглавље.

Поповићева је објаснила да су недавно усвојени прописи знатно олакшали процедуре увоза, што и нашим привредницима омогућава лакши извоз у ЕУ.

"Скрининг ће трајати четири дана, јер поглавље обухвата велики број производа, од апарата за домаћинство до моторних возила, ђубрива и медицинске опреме", указала је Поповићева.

Истакла је да Србија већ има адекватан правни оквир, који намеће исте безбедносне стандарде за српске и европске производе.

"Ми смо око 98 одсто европских директива пренели у наш систем", додала је Поповићева.

Скрининг је процес детаљног снимања усклађености закона и прописа земаља кандидата са стандардима ЕУ и представља важан део преговарачког процеса о приступању Унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи