Читај ми!

Подршка Италије за отварање поглавља

Италија, председавајући ЕУ, спремна је да се ангажује како би Србија отворила преговарачка поглавља до краја године, рекао амбасадор те земље Ђузепе Манцо, и истакао да то највише зависи од саме Србије. Чланови Комитета за проширење Савета ЕУ почеће сутра тродневну посету Београду.

Манцо је за Танјуг рекао да Италија сматра да земље кандидате треба охрабривати у спровођењу унутрашњих реформи и да ЕУ треба да покаже кредибилност и јасно искаже посвећеност процесу проширења како би мотивисала такве државе.

Отварање преговарачких поглавља до краја године служило би, према његовим речима, за оба та циља.

"Званична агенда Председништва технички то омогућава и Италија, као председавајући, вољна је да се ангажује како би се то остварило. Наравно, то највише зависи од вас и ваше способности да наставите да остварујете резултате са истом одлучношћу коју сте досад показивали", истакао је амбасадор Манцо.

Манцо је уверен да ће Србија показати ту одлучност током предстојеће тродневне посете Београду чланова радне групе за проширење у Савету ЕУ (Коел).

Коментаришући именовање шефице италијанске дипломатије Федерике Могерини за наредну високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност, Манцо је оценио да то представља "признање њеног искуства, компетентности и посвећености јачању Европе, као и њеној заједничкој спољној и безбедносној политици у духу 'истинског европеизма' Италије".

Када је реч о проширењу ЕУ и приступном процесу Србије, италијански амбасадор је подсетио да је Могеринијева недавно пред Одбором за спољне послове Европског парламента истакла да проширење није само у интересу земаља западног Балкана, већ и у интересу европске стабилности, безбедности и економског просперитета.

Чланови групе Коела сутра долазе, први пут, у тродневну посету Београду, на иницијативу Италије као председавајућег ЕУ. Делегати земаља чланица ЕУ разговараће током посете с представницима српских институција, укључујући Владу и Скупштину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи