Пријем поводом Дана независности Македоније

Односи са суседном и пријатељском Србијом заузимају високо место на "међународној агенди" Скопља, рекла је македонска амбасадорка Вера Јовановска-Типко на пријему поводом Дана независности те земље.

Амбасадорка Македоније у Београду Вера Јовановска-Типко приредила је вечерас, поводом Дана независности те земље, пријем којем је, међу осталим званицама, присуствовала и председница Народне скупштине Маја Гојковић.

"Македонија наставља да корача напред верујући у своје потенцијале, али и у потенцијале добрих односа са осталим државама, а нарочито са суседима, као и у њихово интензивирање и јачање међусобног поверења", рекла је македонска амбасадорка обраћајући се бројним гостима.

Она је нагласила да односи са суседном и пријатељском Србијом заузимају високо место на "међународној агенди" Скопља, као и њихово континуирано унапређење кроз политички дијалог на највишем нивоу, те развијање трговинске сарадње, заједничке инфраструктурне пројекте и сарадње у туризму, култури, образовању...

Јовановска-Типко је у изјави Танјугу оценила да између Србије и Македоније постоје "одлични билатерални и пријатељски односи".

"Ми смо суседне земље и не постоји ниједно отворено питање између нас. Ми морамо да сарађујемо и градимо узајамно поверење", објаснила је амбасадорка.

Према њеним речима, битно је за обе државе да се односи развијају у духу добросуседских односа, што је значајно не само за Србију и Македонију, већ и за цео регион.

"То нам је приоритет", истакла је Јовановска-Типко и додала да две земље имају пуно потенцијала за јачање економске сарадње.

Како је навела, и за нас и за Србију је изузетно значајно да се унапреди економска сарадња, истичући да се у том смислу постојано води дијалог на релацији Београд-Скопље.

Она је објаснила да је у том погледу планирано потписивање уговора о економској сарадњи што би даље водило отварању Мешовитог комитета и радних група за економску сарадњу, а затим и потписивању Меморандума о наступу на трећим тржиштима.

"Македонија и Србија имају пуно потенцијала за развијање економске сарадње, али исто тако и нове могућности које су тек на путу унапређења", закључила је Јовановска-Типко.

Пријему у хотелу "Краун Плаза" присуствовале су бројне званице, међу којима стране дипломате у Београду, као и представници политичког, културног и јавног живота у нашој земљи.

Присутни су могли да уживају у песмама Зафира и Васила Хаџиманова, као и у наступу оперске певачице Јадранке Јовановић која је извела српску и македонску химну.

Македонија је 8. септембра 1991. године организовала референдум на којем је више од 95 одсто гласало за независност и отцепљење од бивше СФРЈ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи