Ристић: Нисам наредио напад на Зумберија

Бивши председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да није одговоран за убиство косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. годионе, за шта га терети Еулекс и да се правосудним органима на Косову није јавио јер "тамо нема правде за Србе".

Славиша Ристић је за Нову српску политичку мисао рекао да је 26. јула 2011. године, када је на северу Косова убијен косовски специјалац Енвер Зумбери, био у својој кући и да ником није наредио напад на полицајце, преноси Бета.

Зумбери је убијен у сукобу с групом Срба који су спречавали косовске специјалце да заузму прелазе са Србијом на северу Косова. За убиство је оптужено шесторо Срба, од којих је троје у притвору.

Ристић је казао да је сукоб избио јер су косовски полицајци покушали да се врате на прелаз мимо договора, те да је још 26. јула 2011. године чуо да је Зумбери погођен с леђа, односно од такозване пријатељске ватре, али да то не може да тврди јер није био на месту сукоба.

По његовим речима, након вести да га Еулекс тражи, консултовао се са српским властима и добио одговор да он и садашњи председник Општине Зубин Поток, Стеван Вуловић кога такође тражи мисија ЕУ због других сумњи, не треба неко време да се појављују на Косову.

"Речено ми је да ће Београд предузети све да се ситуација смири. Нису конкретизовали које су то мере које ће предузети. Само је речено да ће Влада и Канцеларија за КиМ предузети све дипломатске мере како би се омогућило да се Срби бране са слободе и како би престао страх Срба да се пријаве тамошњим институцијама. Од тада је прошло више од месец и по и нема никаквих конкретних резулата", рекао је Ристић.

Додао је да је разговарао са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем и с његовим претходником на том месту, Александром Вулином који је сада министар за рад.

"Бојим се да ако стање потраје без јасног потеза и одговора Београда, барем да нама кажу нешто, да ће доћи до компликације ситуације и на крају ћемо Вуловић и ја бити бегунци у рођеној земљи и бегунци пред нечим што нисмо учинили", казао је Ристић.

Бивши председник Општине Зубин Поток навео је да од власти у Београду ништа није тражио, сем да му омогуће да се врати у своју кућу и живи нормално.

"Наравно, ја не бежим од тога да се јавим тамошњим органима због тога што ме траже. Ја нисам против задовољавања правде. Проблем је у томе што, ако погледамо досадашња искуства Срба, тамо правде нема", рекао је Ристић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи