Читај ми!

Посланици о изменама у здравственом осигурању

Скупштина Србије расправљала је о изменама Закона о здравственом осигурању којима се рок за замену папирних здравствених књижица електронским одлаже до 31. децембра 2016. године.

14.00 - Завршена расправа о изменама у здравственом осигурању.  У поподневном делу посланици ће расправљати о међународним уговорима.

13.00 - Псланици ДС-а, НДС-а и Нове странке затражили су да грађани електронске књижице добију бесплатно.  

11.15 - Електронске здравствене књижице, које ће заменити папирне до краја 2016. године омогућиће бољи увид и контролу уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање, рекао је министар Златибор Лончар. 

10.05 - Почела седница парламента на којој посланици расправљају о изменама Закона о здравственом осигурању. 

Образлажући измене и допуне закона о здравственом осигурању у Скупштини Србије, Златибор Лончар је навео да ће се увођењем нових картица смањити злоупотреба свих утрошака у процесу здравствене заштите уз максималну безбедност личних података осигураника, преноси Танјуг.

Према његовим речима, грађани имају довољно времена да испланирају трошак од око 400 динара напоменувши да на њима нико неће зарадити.

Такође, истакао је да ће више од милион социјално угрожених грађана електронске картице добити бесплатно.

Лончар је, говорећи о уштедама, казао и да РФЗО сваке године замени око два милиона папирних књижица због промена података (престанак школовања, промена адресе, запослење...) и на то се потроши око 6,5 милиона маркица.

"Укупан износ трошкова РФЗО за замену папирних књижица и маркица износи око 45 милиона динара, а увођењем ове картице неће бити тих трошкова. То ће бити и велика уштеда за послодавце јер сваке године процедура овере маркице кошта близу 400 милиона динара", истакао је Лончар.

Опозоција сматра да је бесплатна замена књижица картицама обавеза, Републичког фонда за здравствено осигурање јер он прикупља новац од осигураника.

Посланици Демократске странке (ДС), Нове демократске странке (НДС) и Нове странке (НС) тражили су да грађани књижице добију бесплатно.

Министар Лончар рекао је да нико на томе не зарађује већ ће "грађани само платити онолико колико кошта прављење картице".

Лончар је рекао да је договор да та цена буде 2,96 евра уместо 5,16 евра колико је било предвиђено у време потписивања уговора 2. фебруара 2010. године, за израду седам милиона картица.

Министар је казао да од 2010. није урађено ништа и да је пре два месеца избегнута тужба стране која је била у обавези да прави картице и хтела да наплати шест милиона евра за око 1,1 милион картица које су израдили.

"Трошкови свега тога су негде око шест милиона евра, а све оно што је писало у том уговору, није поштовано. Успели смо да не поднесу тужбу, да нам не блокирају рачун, да нам не скину шест милиона евра на које су имали право, да уместо овога што смо имали добијемо 1,2 милиона картица за најугрожније становнике", казао је Лончар.

Додао је да пацијент када буде отпуштен из болнице треба да добије спецификацију колико је коштало лечење. 

"То ће променити његову свест и зачудиће се колико то кошта ако је био неколико дана у болници, другачије ће гледати на то. По мени је то суштина, да направимо базу", казао је Лончар.

У расправи о измени Закона о здравственом осигурању, посланик ДС Душан Милисављевић, који је лекар, казао је да се Републички фонд за здравствено осигурање "хвали" да има суфицит, а 90 одсто грађана у Србији лоше живи, те је држава дужна да изда здравствену легитимацију и пошаље је на кућну адресу осигураника. 

Милисављевић је оценио да је Републички фонд за здравствено осигурање отуђена од система здравства и не треба да буде "каса без дна" у коју се убацује новац, а грађани не знају шта имају од здравственог осигурања.

Посланица СПС-а Славица Ђукић Дејановић оценила је да, мада је предложена измена закона само техничка, ипак је корак даље у постављању елементарног циља за боље здравство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи