Читај ми!

Вучић: Нисам осетио притисак ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић каже да из ЕУ није осетио притисак на Србију за увођење санкција Руској Федерацији због ситуације у Украјини. Поручује да ће његов став о неувођењу санкција остати непромењен. Премијер је најавио да би Србију до краја јесени требало да посети велики број европских и светских лидера.

Александар Вучић је, на питање новинара да прокоментарише изјаву министра спољних послова Ивице Дачића да очекује јачи притисак ЕУ на Србију да уведе санкције Русији, рекао да, ако притисак на некога треба да постоји, онда је то на премијера, али да он тај притисак није осетио, преноси Танјуг.

"Ако на некога треба да постоји притисак и ако он постоји, то ће пре свега бити на председника Владе. Ја то нисам доживљавао као притисак. То су били разговори, не увек лаки. Мислим да се поштује позиција Србије, а ми бринемо о Србији", рекао је Вучић на конференцији са Жераром Депардјеом, француским глумцем који је у једнодневној посети Србији.

Према његовим речима, на функцију премијера изабран је да би радио све што може у интересу грађана Србије, иако су, како каже, "многи мислили да неки други управљају овом земљом".

"Ми се налазимо на европском путу, али Србија није увела санкције Русији. Србија има више разлога за то и сматра да је то за њу и њене грађане најбоља могућа политика. Да ли ћемо такав политички став успети да одржимо или ће доћи до политичких промена, то је већ друга ствар, али сам лично веома одлучан да тај став Србије задржимо", рекао је премијер.

Ипак, додао је да се никада не зна ко може да направи неку нову већину.

"Не бих то искључио", каже премијер.

Према речима премијера Вучића, велики број европских и светских лидера требало би крајем јесени да посети Србију, а могуће је и одржавање великог самита европских лидера.

Вучић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, најавио могућност одржавања самита европских лидера у децембру у Београду, који би Србија организовала заједно са премијером Народне Републике Кине.

Истакао је да ће од наредне недеље боравити у Кини где ће се "борити" да у Србију у децембру дође кинески премијер Ли Кећанг.

"Имамо велике изгледе да доведемо, али не само кинеског премијера, већ још 16 премијера централне и источне Европе на самит који би, заједно са нама, организовао кинески премијер овде у Београду. То би био највећи скуп који бисмо у Београду и Србији имали после Јосипа Броза. Очекујем да то буде у децембру", рекао је премијер.

Оно што је извесно, рекао је Вучић, јесте долазак председника Владе Француске Мануела Валса почетком новембра на два дана.

"Доводи велику делегацију француских привредника", рекао је Вучић.

Премијер Србије додао је и да очекује долазак и албанског председника Владе Едија Раме, шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана.

Вучић је рекао да се очекује и потврда доласка председника Руске Федерација Владимира Владимировича Путина.

"Чекамо потврду и за долазак Владимира Владимировича, а ако она буде, то би било 19. или 20. октобра, на Дан ослобођења Београда", рекао је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи