Читај ми!

Николић примио нове амбасадоре

Председник Србије Томислав Николић примио је акредитивна писма нових амбасадора Албаније, Пољске, Летоније, Омана и Намибије.

"Желим да пренесем добру вољу албанске Владе да се унапреде односи између наших народа и наших земаља", рекао је амбасадор Бочка приликом уручивања акредитивних писама председнику Николићу у Палати "Србија", преноси Танјуг.

Бочка је додао да ће његов задатак да буде да пренесе све идеје и сугестије Владе у Тирани које имају за циљ да унапреде односе и ојачају међусобно поверење, као и да створе нове изгледе за сарадњу.

Навео да су албански и српски народ прешли дуг период у историји, како је рекао, близу један другом, да су се борили "раме уз раме" против заједничких непријатеља, а некад и један против другог, чиме су оставили дуг траг у историји.

"Ефикасно ћу допринети у јачању сарадње која нас приближава и чини да се осећамо ближим суседима у суочавању са изазовима које наше земље чекају на путу ка европској породици", рекао је албански амбасадор.

Председник Николић је оценио да су односи Србије и Албаније у дугом периоду били оптерећени "одређеним проблемима и отвореним питањима који су били сметња јачању међусобне сарадње".

"Међутим, данас постоји добра воља и спремност и у Бограду и у Тирани да се, у интересу обе земље и оба народа, заједнички ангажујемо на решавању постојећих проблема и отворених питања", нагласио је Николић.

Председник Србије је рекао да је увререн да ће предстојећа посета албанског премијера Едија Раме Београду дати конкретан допринос и подстицај у том правцу.

Србија може да учи из искуства Пољске

Предајући акредитивна писма Николићу, нови амбасадор Пољске Александар Хећко је оценио да Србија пуно тога може да научи на свом европском путу из искуства његове земље које је пре 10 година приступила Европској унији.

"Пољска је с успехом окончала процес приступања ЕУ пре 10 година. То је тежак процес који захтева промене у законима, па чак и у менталитету људи, процес повезан са њиховим одрицањима и напорним радом", рекао је Хећко.

Он је поручио представницима "како централних, тако и локалних власти у Србији" да могу да искористе искуства Пољске на "нимало лаком европском путу".

"Учинићу све што ће помоћи српским пријатељима да што брже постигну успех, а да у неким случајевима избегну губитак времена и грешке које смо и ми сами правили", поручио је амбасадор Хецко на српском језику.

Амбасадор је истакао да су односи две земље и народа увек били одлични и пријатељски и нагласио да се ништа неће променити у том погледу.

Пољски дипломата је напоменуо да му је част што по други пут долази на дипломатску дужност у Београд.

Председник Томислав Николић је истакао да Србија високо цени подршку званичне Варшаве у процесу европских интеграција, као стратешком и основном приоритету наше земље, а да очекује активну подршку и у будућности.

Нови амбасадор Летоније Иварса Пундурса рекао је да ће политика проширења ЕУ имати приоритетно место на агенди председавања његове земље Унијом у првој половини 2015. године.

"Недаван напредак који је српска влада постигла у испуњавању критеријума ЕУ, укључујући и напредак у дијалогу Београда и Приштине, заслужују огромно признање и мора бити препознат у виду успешног процеса приступања", рекао је Пундурс приликом уручивања акредитивних писама председнику Николићу.

Председник Николић рекао је да Србија жели са Летонијом да негује и унапређује односе који ће подстицати свестрану сарадњу од обостраног интереса.

Акредитивна писма Николићу предали су и нови амбасадори Омана и Намибије, Бадр Мохамеда Захера ал Хинаија и Симона Маџума Маруте.

Председник Николић је оценио да постоје бројне неискоришћене могућности за јачање сарадње са Оманом и то у областима пољопривреде, грађевинарства и здравства, као и у реализацији пројеката нафтне и хемијске индустрије у тој земљи у југозападној Азији.

Нови амбасадор Омана у Србији, на нерезиденцијалној основи са седиштем у Бечу, истакао је да ће његов приоритет у раду бити да развија најснажније могуће билатералне односе, у циљу међусобне добробити оба народа.

Амбасадор Намибије у Србији, такође на нерезиденцијалној основи са седиштем у Бечу, пренео је председнику Николићу жељу његове земље да се унапреде и ојачају билатерални односи.

Николић је оценио да односи Србије и Намибије представљају "пример искрених и добронамерних односа и сарадње".

"Наши међусобни односи су одувек били изванредни. Подржавали смо борбу за независност Намибије, а она и данас може рачунати на подршку и партнерство Србије", нагласио је Николић.

Свечаности су присуствовали и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, саветник председника Србије за спољну политику Иван Мркић, као и чланови албанске делегације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи