Читај ми!

Скупштина о високом образовању

Изменама Закона о високом образовању успоставиће се регистар докторских дисертација, рекао у парламенту министар просвете Срђан Вербић. Опозција критиковала измене. Полемика о докторатима. Сутра на дневном реду и четири закона која се односе на рад државних службеника.

18.20 - Посланици завршили расправу о изменама закона о високом образовању. Парламент ће рад наставити сутра када су на реду четири закона који се односе на рад државних службеника.

15.30 - Посланици опозиције оценили да предложене измене неће решити најважније проблеме у образовном систему.

11.45 - Измене Закона о високом образовању допринеће транспарентном раду факултета, успостављању регистра докторских дисертација и лакшем признавању страних високошколских диплома, рекао у парламенту Срђан Вербић.

10.15 - Седница Скупштине Србије почела постављањем посланичких питања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је да ће измене и допуне закона о високом образовању допринети транспарентном раду високошколских институција, успостављању регистра докторских дисертација и лакшем признавању страних високошколских диплома.

Вербић је у Скупштини Србије, где образлаже измене Закона о високом образовању, објаснио да успостављање регистра у техничком смислу никада није био проблем, већ се он огледао у различитим мотивацијама учесника у образовном систему да одговорно приступе овом послу.

"Због тога су сада утврђени рокови да се регистри успоставе на више нивоа, како у високошколским институцијама, тако и у министарству које би требало да обједини све базе података", рекао је Вербић.

Говорећи о признавању страних високошколских диплома, Вербић је навео да постоје три категорије признавања.

"Што се тиче академског признавања односно признавања за наставак образовања, ту ће се и даље питати оне високошколске институције на којима кандидат жели да настави. Када је реч о запошљавању, ту ће министарство бити ефикасније, и трећа категорија се тиче регулисаних професија'', истакао је Вербић.

Навео да је високо образовање најквалитетнији сегмент без обзира на све проблеме, те да је битно боље од образовања земаља у окружењу, што се види по последњој "Шангајској листи".

Према његовим речима, успостављање регистра докторских дисертација у техничком смислу никада није био проблем, већ се огледао у различитим мотивацијама учесника у образовном систему да одговорно приступе овом послу.

"Због тога су сада утврђени рокови да се регистри успоставе на више нивоа, како у високошколским институцијама, тако и у министарству које би требало да обједини све базе података", рекао је Вербић.

Он је додао да ће радна група која је радила на нацрту измена Закона о високом образовању наставити да ради, додавши да се нада да ће се потпуно нови закон појавити до краја 2015. године.

Опозиција не гласа за измене, полемика о докторатима

Посланици опозиционих странака критиковали су у предложене измене Закона о високом образовању и оценили да не доноси ништа ново и неће решити најважније проблеме у образовном систему.

Владимир Павићевић из Нове странке је рекао да та странка неће гласати за закон о високом образовању, јер не нуди решења за највеће и најтеже проблеме у високом образовању.

"Не само да се не реагује на најтеже прекршаје или проблеме у високом образовању, него су у мају и јуну постојале озбиљне сумње да су делови докторске дисертације министра унутрашњих послова Небојше Стефановића плагирани", рекао је Павићевић.

Посланик Нове странке навео је да је изненађен јер од маја до септембра Вербић није успео да у Предлог измена закона о високом образовању уметне макар кованицу "академска честитост", која се заснива на самосталној изради радова и на поштовању туђих ауторских права, а плагијат и аутоплагијат су најтежи прекршаји принципа академске честитости.

Павићевић је најавио да ће, ако се не уведе тај принцип како би се спречио плагијат на факултетима, тражити Вербићеву оставку.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је да би Вербић требало да одговори шта је било са докторском дисертацијом Стефановића јер је тај случај показао да у систему високог образовања постоји "страшан пропуст и нелогичност".

Александра Јерков је истакла и да Вербић мора да одговори како ће предложене измене и допуне закона спречити да се такве ствари у будућности не дешавају.

Заменик шефа Посланичке групе владајуће Српске напредне странке Александар Мартиновић рекао је да је афера око доктората Стефановића "исконструисана и исполитизована".

Према његовим речима, посланици СНС и део стручне јавности пружили довољно доказа да је реч о "исфабрикованој афери" чији предмет није сам докторат Стефановића, него намера министра унутрашњих послова и премијера Александра Вучића да се заувек искорене криминал и корупција.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Анамарија Вичек рекла је да ће и та странка подржати измене закона, и додала да је једна од најбитнијих тачака за националне мањине признавање страних високошколских диплома.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими навео је да би, уз одговарајуће измене и допуне закона и прихватање доброг дела амандмана, то могао да буде добар закон.

Иначе, председавајући Верољуб Арсић изрекао је опомену посланику Нове Странке Зорану Живковићу. У саопштењу странке тај чин је оцењен као "линч опозиције".

Прописи о раду државних службеника

На дневом реду седнице су Закон о државним службеницима, измене Закона о платама државних службеника и намештеника и Закона о платама у државним органима и јавним службама, као и о Закон о државној управи.

Измене четири закона о запосленима у државној управи представљају усклађивање са новинама у Закону о раду и имају за циљ да побољшају ефикасност у државној управи.

Нови прописи не односе се на јавна предузећа, већ само на запослене у државној управи, јавним установама и локалним самоуправама који неће моћи да пренесу минули рад код другог послодавца.

Као један послодавац рачуна се мрежа школа, болница или здравствених установа, тако да запослени из болнице, на пример, неће моћи да пренесу минули рад у неку јавну управу.

Изменама и допунама Закона о државним службеницима требало би да се убрзају поступци избора, усавршавања и оцењивања државних службеника, како би се унапредио рад државне управе.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је недавно да се изменама ових закона рад државне управе професионализује, што се додатно постиже применом законске одредбе према којој постављена лица морају да буду изабрана на конкурсу у року од девет месеци.

Она је навела и да се најновијим законским изменама повећава одговорност запослених, који ће убудуће одговарати ако недовољно раде, али и да се тиме ствара флексибилнији законски оквир у случају да се отказ даје због дисциплинских разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи