Читај ми!

Београд и Приштина поново за столом

У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине. Влада у Приштини ни три месеца после избора није конституисана, па се разговара на нижем нивоу, али о битним темама, пре свега о примени до сада постигнутих споразума.

Београд и Приштина од данас су поново за преговарачким столом, али међу члановима делегација нема највиших званичника. Ова серија, по свему судећи, неће скоро добити нове епизоде. Недостаје главни протагониста из Приштине, па ће делегације на нижем нивоу разговарати о примени досадашњих споразума.

"Нема праве политичке замене за дијалог на нивоу премијера и представника привремених институција. Обично када се разговори воде на нижем нивоу, а поготово када пређу на технички ниво, а посебно када седну бирократе, постоји лимит докле може да се дође", каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Пошто времена за губљење нема, а и да би преговори о придруживању Европској унији почели до краја године, у петак ће тим који предводи Марко Ђурић разговарати са сарадницима одлазеће шефице дипломатије Кетрин Ештон.

"Остају неки елементи који су за нас кључни политички приоритет као што је Статут Заједнице српских општина. Морамо да финализујемо договоре о енергетици и телекомуникацијама који треба да резултирају самоодрживим, у инфраструктурном смислу, функционисањем наше заједнице на северу КиМ", каже Ђурић.

Познаваоци прилика кажу да застој у преговорима највише смета Србима са севера Косова, чији се проблеми не решавају, док Београд има и посебан мотив да преговара – да би што пре отворио поглавље 35 у придруживању Унији.

"Формално говорећи, у неким малим корацима, Србији је некако важније да се процес откочи, али ја мислим да је и другима важно јер једноставно ова ситуација неизвесности никоме не одговара", каже Ненад Ђурђевић, координатор Форума за етничке односе.

Из Канцеларије за Косово и Метохију најављује се и отварање нових преговарачких колосека – за сто ће и представници привредних комора Србије и Косова, а разговараће се и о поштанском и железничком саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи