Читај ми!

Живот у непријатељском окружењу

Гораждевац је једино српско село које је опстало у Метохији од доласка међународних снага на Косово и Метохију. Од албанских напада село су тада одбранили мештани, њих стотинак. Захваљујући томе у Гораждевцу данас живи око хиљаду Срба.

Мештане Гораждевца живот у непријатељском окружењу, напади, али ни убиство деце на Бистрици пре 11 година није натерало да оду из Метохије.

Марина Дашић из Гораждевца рекла је да покушавају да пронађу сопствени мир, да се цео народ сложи као једна породица, јер су око њих људи за које знају шта им мисле.

Рада Павловић каже да су деца сигурна једино у школском дворишту и да је то једино место где родитељи могу да их пусте без бриге.

У свом атару Гораждевац има више од 500 хектара земље. Иако живе од пољопривреде, део земље не могу да обрађују јер су је узурпирале комшије Албанци.

Ранко Здравковић из општине Пећ каже да опстају на тим просторима због гробова, због деце, и да не желе да напусте српску земљу на којој су гробови и младих и старих.

Најстарија црква брвнара на Балкану налази се у центру села.

Свештеник Југослав Марјановић рекао је да је на Цркви рођења Пресвете Богородице у Пећи  потребно санирати кров који прокишњава, а да Црквена општина не сме сама да ради на санацији јер је црква под заштитом државе.

Ту је и стара школа, у којој се одвија настава и за основце и за средњошколце.

Директор ОШ "Јанко Јовићевић" у Гораждевцу Миливоје Здравковић рекао је да деца одавде одлазе углавном у Косовску Митровицу на факултет. Према његовим речима, у Гораждевцу су доскоро биле и три средње школе, али је због мањка ученика једна затворена.

Пећка патријаршија у близини, коју непрекидно надгледа косовска полиција, чини њихов опстанак подношљивијим. У њу одлазе када им је тешко, али и када је потребно да помогну на манастирском имању. У центру Пећи живи само породица Фолић, и у обновљеној цркви двојица свештеника са породицама.

Свештеник Цркве усековања главе Светог Јована Крститеља у Пећи Слободан Марковић рекао је да живот у Пећи није сјајан, да је на самом улазу у цркву косовска полиција која надгледа ситуацију 24 сата.

У општини Пећ Срби живе у још четири села – Љевоши, Сиги, Брестовику и Белом Пољу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи