Читај ми!

Скупштина изабрала новог министра финансија

Скупштина Србије је изабрала Душана Вујовића за новог министра финансија са 175 гласова "за". Уочи гласања посланици ДС-а напустили скупштинску салу.

16.40 - Посланици су са 175 гласова за изабрали Душана Вујовића за министра финансија. Девет посланика је било против.

16.15 - Посланици гласају јавно, прозивком за избор Душана Вујовића за министра финансија. 

Седница је имала само једну тачку дневног реда – избор и полагање заклетве члана Владе Србије.

Душан Вујовић је вршилац дужности министра финансија од када је оставку на то место поднео Лазар Крстић. Вујовић је 30. јула поднео оставку на место министра привреде, која је истог дана стигла у парламент.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић је, у име предлагача, позвао посланике да подрже предлог да Вујовић буде нови министар финансија.

Дачић је истакао да се суштина стратегије коју ће Вујовић спровести може приказати помоћу четири стуба – смањење буџетских трошкова, укључујући смањење плата и пензија, смањење сиве економије, повећање наплате пореза и повећање ефикасности рада јавних предузећа.

Образлажући предлог, Дачић је подсетио да је Вујовић предложен као експерт из ове области, али и да има доста искуства, између осталог и у раду у Светској банци.

Први потпредседник Владе је у парламенту објавио да је у јулу оставарен суфицит у буџету у износу од 107 милијарди динара због мера које су предузете у претходном периоду. "То нема трајни карактер, али јесте свакако једна лепа вест", истакао је Дачић.

Додао је да је план да се за три године вратимо на одрживи ниво дефицита и јавног дуга, те да ће се детаљне мере финансијске консолидације видети ребалансом који ће бити, како се очекује, половином септембра.

Истакао је да новог министра очекује тежак посао позивајући и опозиционе посланике да подрже тај предлог јер је, како је рекао, сарађивао и са тим партијама почетком 2000. године.

Посланик Јединствене Србије Петар Петровић најавио је да ће та посланичка група подржати Вујовића за новог министра финансија, указујући да је он био веома успешан и као министар привреде.

Он је рекао и да би Вујовић требало да тесно сарађује са новим министром привреде са циљем да се консолидују буџет и финансије.

Прочитао сам да је задуженост Србије 63 одсто бруто националног дохотка, надам се да ће Вујовић допринети да се овај проценат постепено смањује и да ће грађани осетити бољитак, рекао је Петровић.

Он је истакао да се приликом смањења плата и пензија води рачуна о износу јер "није исто када се плата или пензија смањује неком ко има 20.000 или 120.000 динара".

Милан Кркобабић из ПУПС-а поручио је кандидату за министра финансија да би требало да се предузму мере за поправљање законодавног оквира, између осталог, и када је реч о Закону о јавним набавкама.

Такође очекује да министар финансија у сарадњи са министром привреде реши питање предузећа у реструктурирању.

Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић је у току расправе, реагујући на опаску опозиције да се ова влада за првих 100 дана само хвалила, поручио да је прошло време "када се китило туђим перјем".

Како је приметио, "2011. године од тих милијарди страних инвестиција које су стављене на конто бивше владе јесу у ствари продаја Мишковићевог 'Максија' – то је била само промена власништва у једној приватној компанији".

Јанко Веселиновић из Нове демократске странке позвао је председницу парламента да прекине заседање док се не обезбеди јавност у раду, имајући у виду да се седница не преноси на Другом програму РТС-а. Гојковићева је одговорила да ће бити одложеног преноса.

Лидер Нове странке Зоран Живковић предложио је да се уместо линеарног смањивања плата и пензија, смањи маса бруто плата за 25 одсто, те да се отпусте они "који не раде ништа и који су на места дошли на незаконит начин, а да се онима који добро раде свој посао – плате повећају".  

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић питао је да ли је тачно да су за адвокатски аранжман у послу са УАЕ, уз 40.000.000 евра, из државног буџета Србије накнадно плаћена још два милиона евра за адвокатске услуге.

"Која адвокатска канцеларија, по којој процедури и тендеру? Шта је то што кошта два милиона евра што смо ми као грађани платили, и какве то све има везе и да ли има везе са градоначелником Београда Синишом Малим?", питао је Стефановић на седници Скупштине кандидата за новог министра финансија Душана Вујовића.  

Реагујући данас на изјаву премијера Александра Вучића да би "Железнице Србије" претрпеле веће губитке ако би их водио Борислав Стефановић или лидер НС-а Зоран Живковић, шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић рекао је да се не би "петљао у оно што не зна да ради" и да "неће да глуми маргарин".

Посланичка група ДС-а напустила је заседање због, како каже Стефановић, непрекидног изношења увреда на рачун ДС-а и њега лично које су им упутили посланици Српске напредне странке. 

Предлог за промену Пословника 

Ивица Дачић је поручио посланицима опозиције да њихова процена људи који воде Владу није валидна, јер је, како је навео, супротна оцени грађана на изборима.

"Ако за некога гласа 46 одсто, а за другог 14 одсто, тешко да ви можете оценити да је негативно нешто што је народ изабрао", истакао је Дачић, одговарајући на питања посланика током расправе о избору новог министра финансија.

Дачић је рекао да изменом Пословника о раду Народне скупштине Србије, можда треба да се омогући да они који су предложени на неку функцију, имају прилику и да нешто кажу јер би Вујовић дао много прецизније одговоре.

"Господин Вујовић ме је замолио да вам у његово име кажем: 'Ако не успем, одмоћи ћу вашим политичким противницима вама у корист, а ако успем, биће боље свима, па и вама'", рекао је Дачић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи