Читај ми!

Странке о најављеном протесту синдиката

Владајуће странке сагласне да синдикати имају право на протест због измена Закона о раду, али оцењују да су измене у складу са реформском политиком за коју је добијена подршка грађана на изборима. Опозиција тврди да не учествује у организацији генералног штрајка, који је најављен за сутра, и да ће свој став о закону бранити у Скупштини.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић изјавио је да свако има право на штрајк ако се он организује у складу са законом и, говорећи о новом закону о раду, подсетио да је Влада обећала грађанима реформе које нису ни једноставне, ни лаке.

"Предлог Измена закона о раду је реформски закон који ствара климу за инвестиције, тако да ћемо сутра са задовољством гласати за њега", рекао је Бабић новинарима у Скупштини, поводом најаве синдиката да ће сутра одржати генерални штрајк због измена Закона о раду.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић сматра да су синдикални протести легитимни, али да у овом моменту нису у интересу ни радника, ни послодаваца.

"Грађани су на изборима рекли да су за реформе", подсетио је Милићевић у изјави Танјугу.

Уверен је да ће, с друге стране, такав закон заштитити елементарна права радника.

Нова Србија неће позвати своје чланове и симпатизере да се придруже сутрашњем протесту синдиката, изјавила је потпредседник и посланик те странке Дубравка Филиповски, наводећи да је део синдиката "изманипулисан".

Филиповски је рекла Танјугу да су посланици добили подршку од великог броја синдиката - ЕПС, Колубара, Ресавица за измене Закона о раду, али да једној групи синдиката то не одговара, јер, како оцењује, траже права радника која држава у овом тренутку не може да гарантује.

"У овом моменту улични протести доводе само хаос у Србију. Ова влада тек 3. или 4. августа пуни 100 дана рада и треба јој дати шансу, а ако не буде добро радила, мењаћемо је", рекла је Филиповски.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да предложене измене Закона о раду доносе корист и запосленима и држави и убрзавају долазак страних инвеститора, због чега тај закон треба прихватити, уместо да се демонстрира улицама.

Марковић је у изјави Танјугу рекао да предложени Закон о раду не штети грађанима Србије, већ даје гаранцију радницима да ће им оно што зараде бити исплаћено.

Опозиција: Не учествујемо у организацији штрајка

Нова демократска странка не позива своје чланове и симпатизере да учествују у протесту који најављују синдикати поводом измена Закона о раду, нити учествује у његовој организацији.

Шеф посланичког клуба НДС-а Марко Ђуришић рекао је Танјугу, не спорећи право на штрајк, да ће та странка своје становиште о закону бранити у парламенту.

"Ми ћемо се борити да амандманима поправимо решења за која сматрамо да су лоша и да нису у корист рада и радника и надам се да ће их влада прихватити, јер су у корист свих грађана Србије", рекао је Ђуришић.

Председник и посланик Нове странке Зоран Живковић такође наводи да неће звати своје чланство на штрајк, јер политичке странке имају свој начин борбе, а синдикати свој.

Живковић је Танјугу рекао да ће синдикати сутра показати колику реалну снагу и репрезентативност имају и, ако тај штрајк буде успешан, онда они јесу озбиљни синдикати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару