Читај ми!

Маршићанин: Директне погодбе плодно тло за корупцију

Влада Србије све чешће прибегава склапању уговора директном, слободном погодбом што је најповољније тло за ширење корупције и кривичних дела против привреде, рекао је Драган Маршићанин функционер Демократске странке Србије(ДСС).

Маршићанин је оценио да све такве одлуке изазивају оправдану сумњу у постојање корупције на највишем државном нивоу, преноси Бета.

Овај бивши министар привреде наводи да је уговор са компанијом "Етихад ервејз", и поред обећања из Владе Србије, и "даље строго чувана тајна која се крије од очију стручне јавности и грађана Србије".

Према његовим речима, нови пример нетранспарентног, и стога оправдано сумњивог посла који је Влада закључила, јесте потписивање уговора Владе о заједничком улагању с компанијом "Ал Равафед" из Абу Дабија.

"Очигледно је да се ради о симулираном правном послу, уговору који је закључен да би се избегле законске обавезе Владе, утврђене Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама. Намера је очигледна, а корупција вероватна, готово несумњива", навео је функционер ДСС-а.

Додаје да је објављено да ће арапска компанија купити два пољопривредна друштва за 22 милиона евра што се рачуна као њена инвестиција, а АД "Бачка" је власник 3.666 хектара најплодније земље, силоса и механизације, док АД "Јадран" поседује 518 хектара земље прве категорије, зграде и опрему, што по вредности далеко превазилази уговорену цену.

Маршићанин подсећа да се "на исти начин, нетранспарентно", припрема концесија за профитабилно јавно предузеће Аеродром Београд, "уместо да се обезбеди стручно и поштено руковођење" и евентуална докапитализација.

"Ако се Влада, погрешно, већ определила за давање концесије, онда то мора да спроведе поштујући Закон о јавно-приватном партнерству и омогући слободну утакмицу заинтересованих компанија, а већ до сада су заинтересованост исказале Европска банка за обнову и развој и фирме из Уједињених Арапских Емирата и Француске", навео је Маршићанин.

ДСС позива Владу Србије да одмах и у целости објави уговор закључен са "Етихад ервејзом" и компанијом "Ал Равахед".

"Позивамо Владу да реализацију пројекта 'Београд на води' уведе у легалне токове и да се уговор са инвеститором, када буде закључен, објави одмах и у целости", истиче Маршићанин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи