Читај ми!

Шокенхоф и Фаленски стигли у Београд

Немачки посланици Андреас Шокенхоф и Ханс Јоаким Фаленски допутовали су у дводневну посету Србији током које ће разговарати са представницима Владе и опозиције.

Високи функционер немачке владајуће Хришћанско-демократске странке (ЦДУ) Шокенхоф и спољнополитички саветник ЦДУ Фаленски састаће се сутра са премијером Александром Вучићем.

Немачки посланици ће се током боравка у Београду састати и са министром привреде Душаном Вујовићем, министарком задуженом за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић, директором Канцеларије за Косово Марком Ђурићем.

На дневном реду ће, како је најављено у Берлину, бити питања везана за припреме Србије на путу ка ЕУ, даља примена споразума Београда и Приштине, односи са властима у Приштини, али и економска ситуација у Србији.

Директор немачке Фондације "Конрад Аденауер", блиске ЦДУ, Хенри Боне рекао је Танјугу уочи посете да долазак делегације немачких парламентараца са Шокенхофом на челу види као охрабрење и подршку реформама српске владе и друштва у контексту европских интеграција.

Њихова је жеља, према Бонеовим речима, да се упознају са политичком ситуацијом у Србији на чијем челу је сада нова влада, али и са ситуацијом након поплава које су у мају погодиле Србију.

Шокенхоф, немачки конзервативац, добро је познат српским политичарима и српској јавности посебно због изношења немачких очекивања од Србије у седам тачака или захтева.

Између осталог, Шокенхоф је својевремено рекао да Немачка очекује да Србија пре почетка преговора о пријему у чланство Европске уније са косовским властима потпише заједничку правно обавезујућу изјаву која би била спроведена до краја преговора о пријему.

У седам тачака ушло је и спровођење досадашњих договора у процесу дијалога Београда и Приштине, али и договор о наставку дијалога и изван предвиђених тема, као што су енергетика и телекомуникације, почетак укидања паралелних структура у безбедносном апарату и управи на северу Космета и њихово финансирање.

Немачки парламентарци долазе у Београд после интензивне дипломатске активности Србије у Берлину - разговора српског премијера Александра Вучића са канцеларом Ангелом Меркел и одржавања немачко-српског форума, на тему "Нови почетак према Бриселу - Србија на путу ка Европској унији", који су отворили Вучић и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи