Читај ми!

Бенедикт: Суочавање са прошлошћу кључно

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт каже да Србија, када је реч о транзиционој правди, има одговарајући правни оквир да истражује, утужује и пресуђује кривична дела те природе и да је кључно питање у вези са тим - суочавање са сопственом прошлошћу.

Бенедикт је на конференцији "Транзициона правда у процесу приступања Србије Европској унији", на којој је представљена анализа усклађености домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ у оквиру поглавља 23 (Правосуђе и основна права) навео да је транзициона правда интегрални део основних права, преноси Танјуг.

"Србија данас има одговарајући правни оквир да истражује, утужује и пресуђује кривична дела ове природе, а када је реч о спровођењу тих поступака, они захтевају посебну пажњу", рекао је Бенедикт и додао да се то пре свега односи на отклањању утиска о некажњивости.

Према његовим речима, делегација ЕУ у Србији жели да настави преговоре са српским властима који би требало да буду засновани на утврђеним и одговарајућим плановима за поглавље 23.

"Кључно питање је суочавање са сопственом прошлошћу, да не помињем сада стогодишњицу Првог светског рата, али је најбитније да говоримо о недавној прошлости и да обезбедимо ваљано истраживање и утуживање", истакао је Бенедикт.

Вршилац дужности директора Канцеларије за демократију и управу Агенције САД за међународни развој Шенли Пинчоти истакла је на конференцији коју је организовао Фонда за хуманитарно право и Коалиција за приступ правди, а на којој је највише речи било о транзиоционој правди, да је поузданост институција кључна за остваривање владавине права.

Она је, говорећи о грађанском друштву у Србији, навела неке од приоритета као што су покретање питања људских злочина против хуманитарног права и развијање капацитета организација за људска права.

"У том смислу можемо да вам помогнемо, међутим, ви морате да обавите велики посао који је пред вама и да тиме поставите стазу коју ће следити други", истакла је Пинчоти.

Појам транзиционе правде представила је извршна директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић која је објаснила да би институције требало да процесуирају одговорне за злочине и успоставе механизме који ће штитити људска права.

Представљајући анализу која садржи приказ политика и инструмената којима ЕУ препоручује и заговара правду у односу на злочине из прошлости и правну регулативу ЕУ која садржи принципе транзиционе правде, представници Фонда за хуманитарно право су напоменули да је 70 особа у Србији у последњих десет година осуђено за ратне злочине, као и да нема довољно оптужница.

Истакли су да у извештају Европске комисије о напретку Србије из 2013. године стоји да "на пољу помоћи и подршке жртвама ратних злочина нема напретка", а такође је представљено и десет препорука Влади Србије и Европској комисији о транзиционој правди у процесу приступања Србије Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи