Читај ми!

Одбор: Има злоупотреба у подели субвенција

Скупштински Одбор за пољопривреду указао је да је у последњих 10 година било злоупотреба у подели субвенција пољопривредницима и затражио од надлежних да се оне преиспитају.

Председник Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић (СНС) указао је на злоупотребе из 2007. године Винарије Живковић, која је у то време била у власништву бившег премијера Зорана Живковића, наводећи да ће тај случај коштати Србију око миллион евра.

Објаснио је да је урађено "штеловање документације", наводећи да је тада, Министарство пољопривреде исплатило Винарији Живковић субвенцију за садњу винове лозе у вредности од 525.000 евра, и то за парцеле које је Зоран Живковић закупио осам месеци касније.

Према Ристичевићевим речима, Живковић је у време када се требало обваљати садњу, у пролеће 2007, имао у поседу парцелу од једног хектара у општини Мерошина, и није имао регистровано пољопривредно газдинство, а субвенције је узео у општини Инђија.

Рекао је да се "криминал који је почињен у име развоја пољопривреде" види и у томе, што је "Живковић после три године винарију продао предузећу МК-Агроунија, у власништву Миодрага Костића".

Ристичевић је истакао да ће буџет и грађане Србије тај случај коштати додатних 500.000 евра за новчану надокнаду наследницима Светозара Јакшића из Крчедина, јер је земљиште предмет реституције.

"Овај случај показује сарадњу и спрегу тајкуна, бившег премијера и савезног министра унутрашњих послова, министара, помоћника и носиоца власти у локалним самоуправама, у криминалу", рекао је он на Одбору.

Ристичевић је рекао да Живковић није једини који је злоупотребио средства, али је изразио наду да тај случај може да покаже решеност Одбора и Скупштине да се истраже све злоупотребе.

Ристичевић је напоменуо да је Зоран Живковић био позван на данашњи састанак Одбора, али се није одазвао.

Опозиција је критиковала такву врсту расправе на састанку Одбора за пољопривреду, наводећи да је то ствар полиције.

Горан Ћирић (ДС) је рекао да документација о злоупотреби винарије коју је Ристечевић изнео садржи руком писане коментаре, наводећи да се о томе "не може расправљати јер сацдржи личне коментаре Ристичевића, што је потцењивање чланова Одбора и Скупштине као институције".

Ћирић је оценио да тренутно постоје много битније теме у пољопривреди, попут штета од поплава и дугорочних последица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи