Читај ми!

Завршен нацрт Закона о раду

Нацрт закона о раду је готов и може да уђе у процедуру пошто се чланови Социјално-економског савета изјасне о њему, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Закон није прављен да умањује радничка права и не умањује их, али није прављен ни да отежа послодавцу ни да запосли ни да отпусти. Ово о чему говорим јесте олакшано за послодавца, али исто тако радничка права су заштићена", истакао је Вулин, преноси Танјуг.

На питање о томе када ће Социјално-економски савет да се изјасни о предложеним решењима у Закону о раду, Вулин каже да очекује да ће то бити већ ове седмице.

"Тренутно је у току годишња конференција Међународне организације рада (МОР) којој присуствују и представници наших репрезентативних синдиката. Очекујем да ће чим се то заврши, а то ће бити половином ове недеље, сви бити ту и да ћемо моћи да радимо", нагласио је министар Вулин.

Каже да је током израде нацрта Закона о раду постигнут "висок ниво сагласности" о великом броју предложених новина, а да највише спорења има о проширеном дејству колективног уговора и начину израчунавања минималне зараде.

"У радно-правном законодавству 95 одсто свих спорова је око зарада. Ту смо значајно ојачали позицију радника и показали шта су обавезе послодавца, а шта су обавезе запосленог. Верујем да овај Закон о раду може да буде у корист и послодавцима и радницима и држави", закључује Вулин.

У предузећима се неће радити искуључиво на одређено време али се неће ни ригорозно утврђивати дозвољени удео радника који ће моћи да буду ангажовани на тај начин, рекао је Вулин. Каже да би то створило проблем у одређеним делатностима, због на пример, сезонског запошљавања.

Синдикат: Закон о раду у највећем делу усаглашен

Секретар Савеза самосталног синдиката Србије и члан Радне групе за измене Закона о раду Зоран Михајловић истиче да су измене тог закона у добром делу усаглашене и наглашава да није добио коначну верзију која ће ићи у Скупштину.

Додаје да договор око проширеног дејства колективног уговора није постигнут, на чему су инсистирали синдикати, а чему су се противили послодавци.

"Проширено дејство колективног уговора је веома битно за синдикате и било би добро уколико су послодавци и Влада одустали од својих ставова", рекао је Михајловић за агенцију Бета.

Репрезентативни синдикати и послодавци су у оквиру Радне групе последња три и по месеца усаглашавали ставове око пет најважнијих тема које треба да регулише нови Закон о раду - раду на одређено време, отказима од стране послодавца, отпремнинама, проширеном дејству колективног уговора и минималној заради.

У Радној групи за измене Закона о раду били су представници Владе, односно Министарстава рада, финансија и привреде, Уније послодаваца Србије, два репрезентативна синдиката - СССС и Уједињених гранских синдиката "Независност", а од почетка маја и представници ПКС.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару