Читај ми!

Подршка Британије опоравку Србије

Британски министар за Европу Дејвид Лидингтон пренео је државном врху Србије да Лондон разматра даље мере помоћи после поплава и подржава Србију на путу ка ЕУ, а спреман је да помогне и у економском опоравку наше земље. Председник Николић: Србија чврсто опредељена за европски пут. Веће присуство британских инвеститора допринело би бржим реформама, каже премијер Вучић.

Председник Николић је истакао да Србија убрзаним темпом иде ка пуноправном чланству са Европском унијом и да истовремено ради на нормализацији односа са Приштином, наведено је у саопштењу из Председништва.

"Предстоји нам велики изазов да поводом предстојећих избора на Косову и Метохији и српско руководство ће заузети заједнички став о томе да ли да позове Србе на КиМ, да ли да гласају за те изборе. Велико је питање под којим условима се гласа и шта ће грађани добити тиме, рекао је председник Србије.

"Огромна је наша одговорност према међународној заједници, али пре свега према Србима који живе у Покрајини. Ми их никада нећемо напустити", навео је председник.

Нагласио је да је Србија чврсто опредељена за европски пут, пре свега да би грађани Србије живели боље и у уређеној држави. Истакао је да су нажалост, многа европска правила лоше примењена и да је ЕУ на известан начин окривљена за то.

"Један од тих лоших примера је пљачкашка приватизација која је упропастила српску привреду и оставила огроман број грађана без посла", нагласио је председник Николић.

Осврћући се на катастрофалне поплаве које су погодиле Србију, председник је истакао да веома цени помоћ Велике Британије у помоћи становништву и санирању последица.

"Покренуо сам иницијативу да се организује међународна донаторска конференција и председник Француске је прихватио да та земља буде организатор. Генерални секретар УН Бан Кимун ми је рекао да ће позвати чланице УН да учествују и веома би нам значило да се и Велика Британија укључи" нагласио је председник Србије.

"Грађани Србије и влада су уложили огромне напоре да се спасу људски животи и материјална добра, али нам је потребна међународна помоћ у санацији терена, обнови уништене привреде, инфраструктуре и уништених и оштећених објеката", поручио је Николић. 

Лидингтон: Брз напредак Србије ка ЕУ 

Министар спољних послова Велике Британије за Европу Дејвид Лидингтон је нагласио да је јавност те земље била шокирана размерама катастрофе која је погодила Србију, али је нагласио дивљење храброшћу коју је испољио српски народ у тим тешким тренуцима.

"Велика Британија је помогла на практичан начин, а јавност ће бити обавештена о помоћи у возилима, која ће бити уручена преко Црвеног крста" известио је председника министар Лидингтон.

"Ми ћемо са нашим француским колегама видети на који начин да се прикључимо акцији помоћи Србији", истакао је Лидингтон.

Поручио је да је Србија направила невероватно брз напредак ка Европској унији и учинила много у дијалогу са Приштином, истакавши да би Срби требало да учествују на предстојећим косовским изборима, како би добили демократски легитимитет и капацитет да разговарају са међународном заједницом.

Саговорници су се сагласили да би што пре требало обновити старо и традиционално пријатељство Србије и Велике Британије и успоставити учесталију и интензивнију билатералну сарадњу у обостраном интересу.

Више британских инвеститора - брже реформе

Лидингтон се састао и са премијером Србије Александар Вучић. Премијер је рекао британском министру да би веће присуство британских инвеститора допринело бржем спровођењу економских реформи у Србији.

Вучић је обавестио Лидингтона да предстоји усвајање сета реформских закона у Скупштини, који ће бити од пресудног значаја за јачање српске економије.

Лидингтон је рекао да, поред помоћи коју је Велика Британије до сада упутила, планира да пошаље неколико возила за потребе Црвеног крста. Поновио је спремност Британије да помогне и у економском опоравку Србије, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер Вучић се захвалио на подршци. Вучић и Лидингтон су разговарали и о билатералним односима, који су оцењени као добри, предстојећим изборима на Косову и Метохији, као и о регионалној сарадњи.

У том смислу, британски званичник позитивно је оценио посету српског премијера Босни и Херцеговини, као прву коју је Александар Вучић имао у својству председника Владе.

И први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са Лидингтоном о мерама за отклањање последица поплава, европском путу Србије, јачању билатералних односа две земље и другим актуелним темама.

Министри су разговарали и о наставку процеса европских интеграција Србије, јачању билатералних односа две земље, предстојећем председавању Србије ОЕБС-ом, као и актуелним међународним питањима.

Министар Лидингтон потврдио је да ће званични Лондон подржати европске интеграције Србије и изразио спремност за унапређење економске сарадње Републике Србије и Уједињеног Краљевства, наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару