Чанак: Неопходне промене у Војводини

За грађане Војводине најкориснија би била реконструкција покрајинске владе, али Лига социјалдемократа Војводине не бежи ни од ванредног изласка на биралишта, изјавио је председник ЛСВ-а Ненад Чанак.

Према речима Ненада Чанка, ситуација у Војводини неће бити сасвим јасна док ДС не резреши своје унутрашње дилеме, почев од данашњег избора руководства, али је јасно да до неких промена мора доћи.

"Не могу да знам да ли ће то бити ванредни избори, прекомпоновање власти или накакав други облик синхронизовања покрајинске администрације са стварношћу, али знам да се промене морају догодити, и то - што пре, то боље", уверен је Чанак.

За грађане би, каже Чанак, било корисније да то буде реконструкција.

Чанак за Танјуг подсећа да је актуелна политичка номенклатура у покрајини изабрана пре неколико година, а да се у међувремену доста тога променило.

Лига не може да сарађује са Демократском странком ни програмски, нити на пројектима, јер, бар док та странка не изабере своје руководство, не зна са ким се разговара, као што не може ни у коалицију са СНС, јер је то "трајни облик партнерства, на шта лигаши нису спремни".

"Али, спремни смо да разговарамо о сваком конкреном кораку који може учнити бољим живот грађана Војводине, у смислу конкретних пројеката које треба спровести. Упоредите то са нашом иницијативом за изменом политичког система у Србији и видећете да је суштински иста ствар и у Војводини", рекао је он.

Чанак је подвукао да ће ЛСВ сваку иницијативу, уколико води томе да грађани Војводине имају бољи амбијент за привређивање и да више управљају својим средствима, подржати без обзира ко је предложи.

"Ако је то у смислу затварања грађана Војводине у некакве националне торове, затварање Војводине у некакву аутаркичност, октроисане слободе и нечег сличног, ми смо против тога такође без обзира на то са чије стране долази", објаснио је председник ЛСВ.

У том контексту, он је указао да је реформа политичког система у Србији, коју предлаже, само први корак и да води ка промени Устава.

У Уставу, поновио је лидер ЛСВ више пута изнет став, комплетна надлежност АП Војводине и њена аутономија, а то значи самостално доношење прописа и норми, морају бити дефинисани и гарантовани тим правним актом, што сада није случај.

Чанак је рекао и да ће најављене економске реформе бити кратког даха уколико не дође до промене политичког система.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи