Читај ми!

Демократе бирају руководство

Кандидати за председника ДС-а позвали су на солидарност и разговор унутар странке, а Бојан Пајтић поручио да и уколико Драган Ђилас добије већину гласова сматраће да је победио "неко његов".

Лидер Демократске странке Драган Ђилас рекао је да постоји цена коју, ипак, не треба платити за улазак у власт и да је странка коју води у последњих годину дана издржала нападе и дошла у позицију да не може да сарађује са актуелном влашћу јер не деле исту визију, преноси Танјуг.

Подносећи извештај о раду странке између две изборне скупштине, који је усвојен са десетак уздржаних гласова, Ђилас је делегатима 18. Изборне скупштине поручио да је странка од како је он председник на добитку јер је имала слободније људе који су могли да говоре без страха од последица.

Ђилас је поновио да је неопходно јединство унутар ДС-а, "нарочито у временима која долазе" и додао да је увек веровао да су они који су остали у странци спремни да раде заједно управо због, како је навео, опасности која се надвила над Србијом.

"Ипак није увек било тако", рекао је Ђилас и подсетио да је некадашњи почасни председник ДС-а Борис Тадић само 35 дана пред изборе напустио странку и тиме, како је подвукао, довео до тога да изборни резултат буде много лошији.

Ђилас је рекао да ће само рекапитулирати ствари које су се дешавале у претходном периоду, али не и оно како види будућност странке.

У том контексту подсетио је на предлог ЛДП-а да се странка угаси и направи нека нова, на, како је навео, хапшења и привођења чланова ДС-а "којима ни оптужнице нису подигнуте и провлачење кроз таблоиде руководства странке и њега лично".

Кандидат за председника ДС-а Бојан Пајтић је у обраћању делегатима Изборне скупштине ДС-а поручио да је императив формирати владу у сенци како би ДС показао да има решења за све проблеме.

Пајтић је рекао да није довољно само узвикнути "Доле Александар Вучић" и то што актуелни премијер, како је оценио, чини драматичне грешке, да би се повратило поверење грађана, као што није довољно ни да ДС упути велико извињење грађанима, на шта је он, каже, лично спреман.

"Након што се све то догоди грађани Србије више неће гласати за мање зло, већ за веће добро", рекао је Пајтић и додао да грађани имају утисак да су људи из ДС-а отишли у Европу, а њих оставили на перону.

"Србија је постала талац једног вође. Гради се култ личности. Окружује нас незнање и на делу је освета понављача, а највећи део терета је на грађанима", рекао је Пајтић.

Делегатима се обратио и председник политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић који је рекао да вероватно не би веровали да им је неко раније рекао, а нарочито после 5. октобра да ће Томислав Николић бити председник државе, Александар Вучић премијер и Маја Гојковић председник парламента.

"Историја је таква", нагласио је Мићуновић и подвукао да су и демократе правиле грешке, али да ипак не постоји ниједна политичка странка осим ДС-а који је у стању да оствари програм који је поставила пре 25 година.

Изборна скупштина почела је одавањем поште страдалима у поплавама и тиме што су делегати којих је регистровано 2.756 послали хуманитарни СМС на 1003.

Демократе данас бирају председника и за то имају да кандидата пет потпредседника за шта се кандидовало 10 кандидата, 40 чланова Главног одбора зашта је заинтересовано 92 кандидата, три члана Надзорног одбора за које је кандидатуру прошло четворо и девет чланова Статутарне комисије колико је и кандидата за ту функцију.

Пошто су делегати гласали, у току је бројање гласова, а кроз сат времена очекује се свечана седница на којој ће се обратити изабрани председник странке.

У дискусији која је била отворена за јавност после подношења извештаја председника изнет је захтев да се затражи да се испита политичка позадина убиства Зорана Ђинђића или да се уколико странка то не жели, његова фотографија уклони са изборне скупштине као и да се утврде разлози и одгворност а посебно Тадића за губитак избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи