Читај ми!

Председавање ОЕБС-у велика шанса за Србију

Први потпредседник Владе Ивица Дачић истакао је у разговору с генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером да је председавање Србије том организацијом 2015. политички приоритет Србије и велика шанса да се држава представи у свету као значајан политички фактор. Дачић се састао и са шефом шпанске дипломатије.

Министар Ивица Дачић разговарао је са Ламбертом Занијером о кризним жариштима којима се ОЕБС бави и изазовима које сукоби у свету стављају пред ову организацију, саопштило је Министарство спољних послова.

Србија својим искуством постконфликтног друштва које се успешно изборило са наслеђем сукоба у региону може значајно да допринесе смиривању конфликата који су на агенди ОЕБС, закључено је у разговору.

Ивица Дачић се током дана састао и са бившим шефом шпанске дипломатије Мигелом Анхелом Моратиносом, коме је захвалио на пријатељском односу и помоћи Србији у настојањима да заштити националне и државне интересе, уз наставак европског пута.

Теме састанка Дачића и Моратиноса, поред актуелних дешавања на светској сцени, били су и дугорочни пројекти од глобалног значаја под покровитељством УН, као и начини на које би Србија најбоље могла да реализује своје потенцијале кроз учешће у таквим пројектима, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Закључено је да би Србија, која се све више етаблира као поуздан партнер, поред својих прокламованих спољнополитичких циљева - чланства у ЕУ и неговања односа са Москвом, Вашингтоном и Пекингом, требало да развија односе и са земљама у развоју, као што су Индија, Бразил и остале земље Латинске Америке.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи