Читај ми!

Фридман: Косовски преседан грешка

Србија ће бити увучена у актуелни конфликт изазван кризом у Украјини, а косовски преседан је био грешка од почетка, оценио је Џорџ Фридман на Конференцији посвећеној Првом светком рату која се одржава у Београду.

Србија ће бити увучена у конфликт око Украјине, било да је неко гурне у то или да се сама укључи, рекао је директор "Стратфора", приватне америчке агенције за геополитичке анализе Џорџ Фридман отварајући други дан Конференције "Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014. године: Историјске поуке".

"Косово је дало Русима прилику да кажу 'радимо по преседану', али и да није било тако, Руси би га измислили", рекао је Фридман, преноси Танјуг.

Говорећи о геополитичкој ситуацији у свету, Фридман каже да је постхладноратовски период био заснован на три стуба: Сједињене Државе, Европа и Кина. То је, међутим, уздрмано 2008. године када је Русија напала Грузију, а у САД започела економска криза.

То су, према његовим речима, први знаци промене светског поретка. "Европу потреса економска криза, а њен источни део геополитички проблеми. Једино је Немачка као највећа европска економија у предности и постала је нови независни играч на политичкој сцени", сматра Фридман.

Највећи проблем Европе, поред кризе, како каже, јесте чињеница да међу чланицама постоје велике поделе и да их воде различити геополитички интереси, што се најбоље види на примеру Украјине, где се укрштају интереси Русије, Европе и САД.

Конференцију је организовао Центар за међународну сарадњу и одрживи развој чији је председник Вук Јеремић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи