Читај ми!

Пастор: Промена Устава нема алтернативу

Уколико се Устав не промени, Србија не може да се уреди као држава, рекао председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Неопходно је створити амбијент у којем ће се отворено разговарати о промени устава, јер то питање нема алтернативу, истиче Пастор.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да промена Устава Србије нема алтернативе, јер Србија не може да се уреди као држава уколико се Устав не промени.

"Данас је Србија дефинисала своју територију, јер је била принуђена на то. Сада је на делу прича како ћемо уредити ову територију на којој живимо. Немогуће ју је уредити а да се Устав не мења", рекао је Пастор на скупу "Какав је устав Србији потребан?" у Скупштини Војводине.

Додао је да не сме да се понови ситуација из 2006. године, када је устав писан за дневно-политичке потребе које су далеко од реалности, већ се мора створити амбијент у коме ће се моћи отворено разговарати о промени устава.

Владимир Џамић из Истраживачког форума Европског покрета у Србији рекао је да ће нова парламентарна већина бити у прилици и у обавези да приступи реформи устава, јер са оваквим уставом Србија не може постати пуноправна чланица ЕУ.

Према његовим речима, кроз промене устава треба обезбедити независност судске власти, директну примену права ЕУ домаћем законодавству, а то је неопходно да би Србија могла да преузме све обавезе.

Он је подсетио да је Словенија на путу ка ЕУ два пута мењала устав, Хрватска једном, а сада промене устава припрема Црна Гора и додао да Србија неће затворити поглавља 23 и 24 у преговорима са ЕУ док се не промени устав.

Он је критиковао чињеницу да се председник Републике у Србији бира на директним изборима, иако има врло протоколарне надлежности.

"Протекли председнички избори коштали су 1,4 милијарде динара. Боље би било да Скупштина Србије бира председника, а и сама Скупштина Србије је са 250 посланика једна од највећих у Европи и тај број се мора смањити", рекао је Џамић.

Он је критиковао део Устава Србије који прописује да Војводини припада седам одсто од републичког буџета и рекао да је "врло атипично" за уставе да се на тај начин помињу проценти.

"Промена устава не треба да буде повезана ни на који начин са питањем Косова, јер то је увелико у зони међународног права. Не смемо колективно да наседнемо на тај стари трик, када вам одмах кажу да сте сецесиониста ако сте свесни реалности", навео је Џамић.

Представница Радне групе за измене Статута Војводине Мирјана Јовановић Томић оценила је да је Србији потребан потпуно нов устав, јер је легитиминост овог устава озбиљно доведена у питање.

"Одбор за уставна питања био је искључен из доношења устава, није било јавне расправе, посланици нису учествовали у расправи, текст устава добили су на сам дан усвајања, споран је био број гласова на референдуму, без икаквог надзора и без икакве контроле", рекла је Мирјана Јовановић Томић.

Како је истакла, у садржинском смислу устав има низ супротности, проблема и слабости, и актуелни устав не треба мењати, већ треба донети нови.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару