Читај ми!

Михајловић очекује пуштање Ивановића и Делибашића

Очекујем да ће Оливер Ивановић и Драгољуб Делибашић бити пуштени да се бране са слободе, јер Србија гарантује да ће они увек бити доступни Еулексу током трајања целог судског поступка, каже за РТС директор Владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић.

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић оценио је да је постигнут одређен напредак у смиривању стања на Косову и Метохији и очекује да ће Оливер Ивановић и Драгољуб Делибашић бити пуштени да се бране са слободе.

Михајловић је у Јутарњем програму РТС-а рекао да је на седници Савета безбедности УН у Њујорку о ситуацији на Косову у извештајима генералног секретара УН Бан Кимуна и шефа УНМИК-а Фарида Зарифа доминантна оцена била да су постигнути одређени помаци.

Премијер Србије Ивица Дачић је оценио да је постигнут напредак, али је указао и на препреке мировном процесу, које се појављују, пре свега, у активностима косовских власти, рекао је Михајловић и додао да су извештаји, који се разматрају на седницама Савета безбедности корисни, јер упозоравају све актере догађаја на Косову.

Михајловић је рекао да очекује да ће Ивановић и Делибашић бити пуштени да се бране са слободе, јер Србија гарантује да ће они увек бити доступни Еулексу током трајања целог судског поступка.

Влада Србије жели да допринесе стабилизовању стања на северу Косова, пре свега када је у питању Ивановић, који је један од кандидата за градоначелника Северне Митровице, истакао је Михајловић.

"Сматрамо да су приштинске власти, односно Еулекс власти, хапшењем Ивановића битно утицале на спровођење Бриселског споразума, пре свега на северу Косова и Влада мисли да је његова одбрана са слободе допринос да се стање стабилизује и да се избори који су заказани за 23. фебруар спроведу у атмосфери регуларности", рекао је Михајловић.

Михајловић је оценио да су Срби у четири општине на северу Косова избором руководства показали високу свест, што је још један корак и помак у спровођењу Бриселског споразума.

Најавио је конституисање заједнице општина, која је камен спотицања, јер Приштина покушава да то одложи, спречи и дезавуише, зато што је то "најозбиљнија тековина Бриселског споразума и ембрион српске моћи" када је у питању политички утицај на Косову и Метохији.

Михајловић је најавио да ће Заједница српских општина имати помоћ Владе Србије, као и ЕУ и међународне заједнице, која на тај начин признаје политички утицај и снагу Срба на Косову.

Михајловић је оценио да је у БиХ отворена Пандорина кутија, да је реч о социјално мотивисаном бунту, али да има и покушаја да се тај протест скрене у политичке воде и на промену међународно овереног уређења БиХ.

"Они, који су то покренули, сада то не могу да зауставе и сада је најважније да се очува мир у Босни, јер је ово угрожавање мира у читавом региону", рекао је Михајловић.

Оценио је да читав Балкан има ту социјалну бомбу која представља велику претњу и да међународна заједница мора да помогне да се регион извуче из социјалних проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару