Љајић: Боље избори него садашња атмосфера

Расписивање превремених парламентарних избора за државу би било боље од сталне атмосфере предизборне кампање, рекао је за РТС Расим Љајић.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изјавио је да, иако га не радује помисао на превремене парламентарне изборе, сматра да би расписивање тих избора за државу било боље од сталне атмосфере предизборне кампање.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Љајић је, гостујући у емисији РТС-а "Око", оценио да се у друштву ствара атмосфера која инклинира превременим парламентарним изборима, али да ће последњу реч имати највећа странка владајуће коалиције - Српска напредна странка.

"Оспе добијем када помислим на још једну кампању и не радујем се изборима, али као реалан човек мислим да је боље да прекинемо ову агонију са лицитирањем и да идемо на изборе, а да период кампање и формирања владе буде што краћи", рекао је Љајић.

Како је оценио, избори су мање лоше решење од замрзавања политичке ситуације, јер влади и парламенту могу да донесу нову енергију тиме што ће најјача политичка снага у земљи преузети и највећу политичку одговорност.

"Очекујем стабилну владу са мањим бројем странака, која ће моћи да се суочи са изазовима које имамо у земљи", рекао је Љајић, додавши да, уколико избора буде, очекује кратку кампању у којој ће бити више конструктивне дебате него што је до сада било уобичајено.

Љајић је, такође, истакао да на предстојећим изборима треба да буде установљено правило да странка која освоји највише гласова има и мандатара, како премијерско место не би било предмет политичке трговине. Он, такође, очекује да број министарстава у влади буде трајно смањен, на 14 до 15.

"Овај изборни циклус ће довести до тога да неке странке отпадну и то је природна селекција, надам се да ће број странака у влади и парламенту бити мањи, што ће и владу учинити ефикаснијом", рекао је Љајић.

Упитан са ким ће у коалицији његова странка ићи на изборе, Љајић је одговорио да СДП разговара са СНС-ом о сарадњи када је реч о изборима у Београду, а да ће са другим потенцијалним партнерима разговарати ако то не уроди плодом.

Љајић, који је и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, упитан зашто је радна верзија нацрта измена закона о раду повучена, објаснио је да би тај закон био усвојен и у мандату претходне владе да је тај изазов био лак.

За доношење тог закона, како је рекао, потребна је велика политичка воља и знатна већина у Скупштини, а текст свакако не може бити избрушен за месец или два.

"Мислим да ћемо то урадити после избора, у некој новој влади, јер то је најважнији закон који чека следећу владу", рекао је Љајић и додао да измене закона о раду морају уважавати реалност, како не би биле дезавуисане у јавности пре него што уопште буду усвојене.

"Морамо да нађемо меру између онога што је потребно и онога што је реално спроводљиво", рекао је Љајић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару