Читај ми!

УРС: Децентрализација одговара грађанима

Непосредан избор градоначелника и одборника не одговара странкама које воле да контролишу ко ће их представљати у локалном и републичком парламенту, каже потпредседница УРС-а Сузана Грубјешић. Све странке се залажу за децентрализацију, али је време да с речи пређу на дела, оцењује Сузана Грубјешић.

Потпредседница УРС-а и председница београдског одбора странке Сузана Грубјешић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да непосредан избор градоначелника и одборника не одговара странкама и централама које хоће да контролишу ко ће представљати странку у локалном парламенту.

Истакла је да то одговара грађанима, који би на тај начин добили шансу да изаберу добру личност за представника.

Предлозима закона које су Уједињени региони Србије поднели Парламенту, осим осталог, предвиђа се непосредан избор градоначелника. УРС предлаже и измене и допуне Закона о територијалној организацији, како би Вршац, Кикинда, Бор и Пирот могли да добију статус града, као и закон о накнадама за коришћење јавних добара.

"Да не би било сумње зашто то радимо поново, да подсетим да смо ми 2011. године прикупили пола милиона потписа за директан избор градоначелника. Сада смо то проширили и на одборнике", каже Сузана Грубјешић.

Како је рекла, једино се председник Републике бира директно, а све остале бирају странке које предлажу листе, и та неправда би коначно требало да се исправи.

Потпредседница УРС-а истиче да се све странке залажу за децентрализацију, али да је време а пређу са речи на дела.

"Овај предлог да четири општине добију статус града не кошта ништа. Већ су биле разне петиције, грађани су се изјашњљавали о томе. А траћи закон уводи правичнију расподелу између Републике, покрајине и локалних самоуправа", објашњава Сузана Грубјешић.

Говорећи о почетку преговора Србије са ЕУ, Сузана Грубјешић је рекла да је то добра вест и да не зна зашто би неко био против тога да Србија добије шансу да се трансформише у модерну земљу.

"Најраније када бисмо могли а уђемо у ЕУ је 2020. година, мада многи кажу да је то преамбициозно. Али до тада морамо да знамо шта ми радимо овде и како да завршимо ову нашу мучну транзицију којој не видимо крај још увек", каже потпредседница УРС-а.

Када је реч о ванредним парламентарним изборима, Сузана Грубјешић јер рекла да је реконструкција само прелазни период и да ће о изборима одлучити највећа странка, СНС.

"Ми процењујемо да ће се то десити најкасније почетком марта и да ће се, највероватније, спојити београдски и републички избори", каже Сузана Грубјешић.

Говорећи о изборима у Београду, истакла је да се Београдска иницијатива интегрише у градски одбор странке и да је важно да се пред Београђане изађе са јасном политиком и кредибилним кандидатима за одборнике.

"Очекујем да избори привуку велику пажњу и да од грађана Београда зависи ко ће водити престоницу", истиче Сузана Грубјешић.

Рекла је да УРС није одлучио ко ће бити носилац листе нити да ли ће на изборе изаћи самостално или у коалицији са неком другом странком.

Сузана Грубјешић је прокоментарисала и довођење у везу Млађана Динкића са спорним приватизацијама. Истакла је да она с њим ради 16 година и да већ 10 година слуша о кипарским парама, о Националној штедионици и о Мобтелу.

"Нека су завршене предистражне радње и то је добро. Ја заиста желим да верујем да су радње урађене како треба и да ће у наставку свима нама бити јасно ко је одоговоран а ко није. Желим да се анатема с Динкићевог имена коначно скине", поручила је Сузана Грубјешић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару