Читај ми!

Родић: Србија не клизи у НАТО

Европске интеграције су један од најважнијих приоритета Владе и у оквиру тих интеграција и питања у вези са безбедношћу Србије имају веома важно место, каже министар одбране Небојша Родић и истиче да Србија "не клизи у НАТО".

Mинистар одбране Небојша Родић је рекао да су европске интеграције један од најважнијих приоритета Владе и у оквиру тих интеграција и питања у вези са безбедношћу Србије имају веома важно место, али да Србија не "клизи" у НАТО.

"Нити Србија 'клизи' у НАТО, нити њена сарадња с Руском Федерацијом, на свим питањима, па тако и у вези са питањем одбране и безбедности, поприма облике нижег приоритета и интензитета, напротив", рекао је Родић за Политику, преноси Танјуг.

Према речима министра, ни чињеница да смо институционализовали сарадњу и активно учествујемо у Европској одбрамбеној агенцији (ЕДА) не значи да смо одступили од нашег темељног, стратешког опредељења - а то је војна неутралност у односу на постојеће војне савезе.

"Међутим, сходно нашој европској спољнополитичкој оријентацији у целини, као државног приоритета највишег реда - и Министарство одбране својим активностима доприноси да у процесу придруживања ЕУ оружане снаге Србије испуне све нужне предуслове да се тај стратешки посао што брже и успешније оконча", напоменуо је Родић.

Министар је додао да у том смислу треба посматрати и учешће Србије у осам мировних мисија, од тога шест у снагама УН и две у оквиру доприноса за управљање кризама у оквиру снага ЕУ.

Родић се осврнуо и на питање набавке модерних авиона "миг 29М/М2", истичући да је коначна одлука о куповини вишенаменског авиона за ВС "велики и врло озбиљан стратешки пројекат".

"Тачно је да је авион 'миг 29М/М2' један од вишенаменских авиона чије карактеристике задовољавају потребе нашег ваздухопловства и чија куповина се разматра. Тај процес је у току, он има своје фазе, своју обавезујућу динамику, и ја верујем да ће бити реализован, у светлу разговора које смо водили са (министром одбране Русије Сергејом) господином Шојгуом", рекао је Родић.

Говорећи о враћању војног радара на Копаоник, Родић је рекао да то јесте тема разговора са НАТО, али да још није нађено обострано прихватљиво решење.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару