Дачић: Проблеме на КиМ решавамо сваког дана

Дијалог са Приштином наставиће се после новогодишњих и божићних празника, рекао премијер Ивица Дачић истакавши да се проблеми на Косову решавају свакодневно. Надлежне службе ће реаговати уколико утврде да је председник Србије Томислав Николић био прислушкиван, поручио Дачић.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће дијалог Београда и Приштине у Бриселу бити настављен после новогодишњих и божићних празника, да тачан датум наставка дијалога још није утврђен и да се проблеми на Косову решавају свакодневно.

Премијер је рекао и да је за сада извесно да ће 9. јануара бити одржан састанак радних група Београда и Приштине, додавши да се и без тог састанка решавају свакодневни проблеми, чиме се, каже, највише бави министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

Дачић је рекао да је Европска унија предложила да дијалог Београда и Приштине буде настављен 17. јануара, али да он још није потврдио да пристаје на тај датум.

Њему и потпредседнику Владе Александру Вучићу ће 21. јануара, на првој међувладиној конференцији Србија-ЕУ којом се отварају приступни преговори, бити уручен преговарачки оквир, рекао је премијер.

То је документ који је саставила ЕУ и на њега Србија није утицала, а Влада Србије ће га објавити када за то добије одобрење Европске комисије, рекао је Дачић.

Дачић сматра да је могуће да после прве међувладине конференције о приступању Србије Европској унији - 21. јануара у Бриселу - у преговорима са ЕУ буде прво отворено поглавље 32 - финансијска контрола.

"Сада је питање да ли ће се пре отварања поглавља 23 и 24, која се у принципу отварају прва, отворити неко можда лакше поглавље као што је поглавље 32", објаснио је Дачић.

Говорећи о наводном прислушкивању председника Томислава Николића, Дачић је рекао да ће надлежне службе реаговати уколико утврде да се то догодило.

"Ако је било злоупотреба, њихов посао је да се то утврди и да се реагује", рекао је Дачић новинарима у бази Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова у Липовици.

Дачић је истакао да је политика државног руководства, њега као министра, али и директора полиције таква да ником не пада на памет да прислушкује председника Републике, премијера или првог потпредседника Владе.

Дачић је додао и да прислушкивање председника Републике није тема о којој се расправља на политичком нивоу владајућих странака.

Премијер је претходно у бази ПТЈ МУП-а у Липовици присуствовао обележавању краја године, у оквиру чега је амбасадор Русије Алексанадар Чепурин тој јединици доделио цистерну нафте коју је донирао "Лукоил".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару