Ко су све јавни функционери?

Када јавно предузеће од свог капитала оснује ћерку-фирму, њени руководиоци нису јавни функционери. То значи да они, имеђу осталог, не подносе извештај о имовини, пре, после и током мандата. Регулаторна тела и невладине организације упозоравају да онај ко управља државном имовином јесте јавни функционер и да његов рад мора бити контролисан.

Јавно предузеће може од свог капитала да оснује нову, такозвану ћерку-фирму, а њени руководиоци нису јавни функционери и имају другачија права и обавезе. Тако је, бар, према тумачењу појма функционер из Закона о Агенцији за борбу против корупције, који је недавно усвојен у Скупштини Србије.

Регулаторна тела и невладине организације упозоравају да онај ко управља државном имовином јесте јавни функционер и да његов рад мора бити транспарентан и контролисан.

Руководиоци у јавним и предузећима где је држава већински власник имају статус јавних функционера. Такав статус немају директори и чланови надзорних одбора ћерки-фирми које су основала државна предузећа. Упућени тврде да би и они требало да имају титулу јавног функционера. Међутим, Скупштина каже - не.

Немања Ненадић из "Транспарентности Србија" каже да је нелогично да директори великих предузећа, јавних предузећа која су у државном власништву буду поштеђени те обавезе, а да се она односи рецимо на члана општинског већа из неке општине са југа Србије.

Тиме што их закон не сматра јавним функционерима, ови директори и чланови надзорних обдора лишени су контроле коју би иначе имали.

Закон прописује да је јавни функционер дужан да подноси извештај о својој имовини, пре, после и током мандата. За све додатне послове мора да тражи одобрење Агенције за борбу против корупције. Његов рад требало би да буде и јаван и контролисан.

"Ми ћемо и даље инсистирати у парламенту на овој логици да свако ко управља државним и друштвеним капиталом, ма ко да га поставља, јесте функционер. Основна је логика да мора одговарати за нешто што је државна, тј. друштвена својина", каже члан Одбора Агенције за борбу против корупције Божо Драшковић.

Акционим планом који прати Националну стратегију за борбу против корупције предвиђене су измене и допуне спорног Закона, до краја 2014. године, сазнајемо у Министарству правде

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару