Читај ми!

Мали: Изузетно тешка финансијска ситуација

Финансијска ситуација у Граду веома тешка и комплексна, и скоро сваке недеље имамо блокаду рачуна, каже за РТС председник Привременог већа Београда Синиша Мали. Mере штедње неће утицати на најсиромашније, све раније социјалне мере биће задржане, истиче Мали.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали рекао је да је финансијска ситуација у Граду веома тешка и комплексна и да скоро сваке недеље имају блокаду рачуна, јер прилив новца није довољан да покрије трошкове.

Мали је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да нема дилеме и да задужење Града није 400 милиона евра, како тврди бивши градоначелник Драган Ђилас, већ да износи 960 милиона евра.

"Камо среће да је дуг Београда само 400 милиона евра. Дуг Београда је у овом тренутку 960 милиона евра и томе треба додати још неколико елемената, а то су дугови установа културе, здравства, школа, општина", нагласио је Мали.

Мали је објаснио да се дуг састоји из три дела, да је први део дуговање банкама, да главница са каматама износи 662 милиона евра и да се тај дуг исплаћује до 2039. године.

Други део дуговања је, како прецизира, дуговање према установама културе, школама, комуналним предузећима који датира од 2011. године и за то Град дугује 5,3 милијарде динара или око 46 милиона евра.

Дуговања комуналних предузећа су, објашњава Мали, трећи сегмент дуга, јер уколико комунална предузећа не могу да га врате, Град то мора да учини и она износе око 30 милијарди динара или око 260 милиона евра.

Упитан да ли је оваква рачуница уобичајена и да ли се она примењује и на сва дуговања и на републичком нивоу, Мали је одговорио да нема никакве дилеме када су дуговања у питању и да су то обавезе које Град мора да плати.

Мали је нагласио да су се током прављења буџета за прва три месеца наредне године суочили са проблемом да су планирани трошкови били много већи од прихода.

Планирани трошкови, објашњава он, били су 23,7 милијарди динара, док су планирани приходи 15,4 милијарде динара.

"Када имате толику рупу у буџету, постоје два начина да је затворите - да узмете кредит или да штедите. Ми смо изабрали други пут, који сматрамо да је одговорнији. Дакле да се не задужујемо већ да штедимо", рекао је Мали.

Председник Привременог већа додао је да ће се штедети на трошковима презентације, маркетинга, службених путовања и да ће то бити довољно, као и да су од свих комуналних предузећа тражили да смање трошкове за 30 до 50 посто.

Смањење трошкова, како каже, неће утицати на функционисање комуналних предузећа током зиме, а приоритет Привременог органа био је да се обезбеди нормалан рад комуналних предузећа, па је буџетом за тако нешто планирано довољно средстава.

Мали додаје да мере штедње неће утицати ни на најсиромашније и да ће све социјалне мере које су до сада постојале бити настављене и даље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару