Коштуница за расправу и референдум о ЕУ

Потребна је отворена расправа о будућности Србије, а централно питање је да ли је оправдан улазак Србије у ЕУ, рекао лидер ДСС-а Војислав Коштуница. У интересу Србије је да сарађује са ЕУ, а не да буде њен члан, истиче Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница, на промоцији своје књиге, предложио је покретање отворене јавне расправе о будућности Србије, која би се окончала референдумом, на коме би се грађани изјаснили да ли желе да уђу у ЕУ.

Коштуница је на промоцији књиге "Политичка неутралност или Европска унија" рекао да је њен циљ "да подстакне оно чега тренутно нема, а то је отворена расправа о будућности Србије, а централно питање је да ли је оправдан улазак Србије у ЕУ".

"Чланство у ЕУ угрожава будућност Србије као државе... У интересу Србије је да сарађује са ЕУ, а не да буде њен члан. 'Да' сарадњи са ЕУ, 'да' сарадњи са другим државама, али 'не' чланству у ЕУ. То све говори да Србија треба да буде политички неутрална", навео је Коштуница.

Појаснио је да Србија не треба да буде ни члан ниједне друге политичке групе, јер ће јој политичка неутралност донети "сваку врсту слободе и неутралности - и економску, и политичку, и културну".

Указао је да Србија од када је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ "бележи лоше економске резултате, а од када је 2011. године започела преговоре са Приштином, повлачи се са Косова".

"Србија треба да редефинише односе са ЕУ, или народски речено, да рашчисти односе са ЕУ", поручио је бивши премијер и председник ДСС-а и додао да је "Унија признањем независности Косова злоупотребила поверење Србије".

Коштуница је, такође, упитао да ли је Србији потребно да после два искуства - прве Југославије и друге комунистичке Југославије, "потисне своје националне интересе и уђе у неку наднационалну творевину као што је ЕУ", која је уз то и "недемократска творевина, са прегломазним бирократским апаратом".

"Помало је некадашњу комунистичку Москву заменио овај евроунијски Брисел... Циљ Србије треба да буде Србија сама", истакао је Коштуница.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару