Нови људи у стручним службама парламента

Административни одбор Скупштине Србије одобрио да се у стручним службама парламента запосли 12 нових људи, због појачаног интензитета рада, пре свега због евроинтеграција Србије.

У стручним службама парламента биће запослено 12 нових људи, што је одобрио Административни одбор Скупштине, због појачаног интензитета рада, пре свега због евроинтеграција Србије, објашњавају у Секретаријату. 

Генерална секретарка Јана Љубичић је запошљавање нових кадрова у стручне службе образложила повећаним обимом посла и потребом за кадровско ојачавање стручних служби, што је неопходно због улоге парламента у почетку преговора са ЕУ, а ту је и формирање новог одбора задуженог за евроинтеграције.

Она је прецизирала да за то запошљавање није потребно издвојити додатна новчана средства, да је реч о минимуму запошљавања и да је тиме Скупштина Србије и даље испод кадровског плана.

Новозапослени ће, између осталог, радити на местима вишег саветника за послове информисања и односа са јавношћу у Одељењу за односе са јавношћу, млађих саветника у Сектору за законодавство, референта за материјално-финансијске послове у Сектору за опште послове, саветника генералног секретара.

Чланови Одбора су одлучили и да упуте допис премијеру Србије Ивици Дачићу у коме су затражили да се у што скорије време донесе пропис којим ће се уредити и уједначити висина основних плата функционера које бира Скупштина Србије.

Како се наводи у допису Одбора, то радно тело констатовало је да је висина основних плата тих лица неуједначена и у распону од 126.000 до 395.000 динара, јер су основице за обрачун, као и коефицијенти којима се основице множе различити.

Посланик СПС-а Милисав Петронијевић рекао је да би уједначавање плата требало да се уреди за све државне функционере, односно да би требало коначно увести ред не само када је реч о независним телима, јер је слична ситуација и међу председницима општина и многим другим функционерима.

Посланик УРС-а Владимир Илић сматра да би решење можда било у доношењу закона о лимиту примања из јавних извора, и да би се тиме обухватили и они који имају више примања.

Председник Одбора Зоран Бабић (СНС) објаснио је да је Одбор надлежан само за плате оних које бира, али да је предвиђено да се најкасније до јуна 2014. године донесе пропис којим ће се извршити уједначење.

Одбор доноси решење о основној плати за заштитника грађана и његове заменике, повереника за информације од јавног значаја и његове заменике, повереника за заштиту равноправности, председника и чланове ДРИ, председника и чланове Фискалног савета и председника и чланове Републичке комисије за заштиту права понуђача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару