Николић: Променићемо Србију набоље

Србија почиње брзо и организовано да спроводи инфраструктурне пројекте који ће њен изглед променити набоље, каже председник Србије Томислав Николић. Кинеска предузећа на Србију још гледају као на тржиште за пласман сопствених производа, а мање за формирање сопствених и мешовитих предузећа и то треба променити, истиче Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија почиње да брзо и организовано спроводи инфраструктурне пројекте за које каже да ће врло брзо њен изглед променити набоље, а српску привреду извући из рецесије.

На обележавању почетка припремних радова на изградњи Коридора 11 на деоници Обреновац-Љиг, Николић је у селу Дићи рекао да је експропријација земљишта на тој траси завршена.

Николић је, отварајући припремне радове, рекао да се нада да ће "Србија реализовати древну кинеску мудрост која каже - ако желиш да будеш богат, прво гради путеве".

Вредност инвестиције две деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига укупне дужине 50 километара, на којој ради кинеска компанија "Шандонг хајспид груп", износи 333,7 милиона долара, а рок за изградњу је 37 месеци.

Николић је истакао да је Кина у Србији инвестирала и у Термоелектрану "Костолац" и у мост Земун-Борча, као и да се српско-кинеска сарадња развија успешно.

Председник Србије је оценио да је потребно што пре обавестити кинеске компаније о могућностима и условима пословања у Србији, као и подстицајима које Србија нуди страним инвеститорима.

"Кинеска предузећа на Србију још гледају као на тржиште за пласман сопствених производа, а мање за формирање сопствених и мешовитих предузећа. То треба променити", нагласио је Николић.

Николић је рекао да се улагањем у саобраћајну инфраструктуру отварају нова радна места, наводећи да српске грађевинске фирме учествују у изградњи Коридора 11 на деоници од Љига до Обреновца са 40 одсто.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић рекао је, новинарима у Љигу, да је то велики пројекат и најавио да су и остале две деонице на Коридору 11 "ушле у градњу", а да је тендер у току.

Илић очекује да ће извођачи радова "направити добар посао, а грађани коначно добити пут који желе десетинама година".

"Желим да Ибарска магистрала више не буде пут смрти, већ модеран савремени ауто-пут који ће спојити Београд са луком Бар", рекао је Илић.

Председник кинеске компаније "Шандонг хајспид груп" Су Лијанг рекао је да су Кина и Србија пријатељске земље и да су инвеститори из Кине заинтересовани за улагање у инфраструктуру Србије.

Он је рекао да се нада да ће пројекат на Коридору 11 постати симбол пријатељства Србије и Кине.

Амбасадор Кине у Србији Жанг Вансуе рекао је да је поред тог пројекта Кина улагала и у Термоелектрану "Костолац" и у мост Земун-Борча.

Он је рекао да ће изградња и проходност ауто-пута Коридор 11 ојачати копнене везе Србије са околним земљама и допринети економском развоју југозападног дела Србије, али и побољшати животни стандард грађана.

Деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига дужине су 50,2 километра, имају 30 мостова, две петље и тунел од 990 метара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару