Читај ми!

Ружић: Реално да Србија 2020. буде у ЕУ

План да Србија 2020. постане чланица ЕУ није превише оптимистичан, каже Бранко Ружић. Преговарачка поглавља 23 и 24, биће тест на којем ће Србија показати способност и опремљеност да крене даље у процесу евроинтеграција, рекао Ружић.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић изјавио је да план да Србија 2020. постане чланица ЕУ није превише оптимистичан, већ да та прогноза проистиче из наших реалних могућности.

Ружић је, на отварању округлог стола "Правда и безбедност - докле је стигла Србија", рекао да ће Србији на том путу бити неопходна мудрост, храброст и прагматичност, коју је, како каже, ова влада већ доказала.

Преговарачка поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права и безбедност, биће, према Ружићевим речима, тест на којем ће Србија показати способност и опремљеност да крене даље у процесу евроинтеграција.

"Специфичан пут Србије се састоји у томе што ћемо имати два паралелна процеса који ће се повремено преплитати, али то не сме да делује демотивишуће на наше државне органе, јер први пут све државе ЕУ уважавају кредибилитет ове владе, а имамо и јасну политичку опредељеност за овај процес, будући да више од 85 одсто посланика подржава овакву политику", рекао је Ружић.

Мере против лажних азиланата 

Осврћући се на проблем лажних азиланата, који се често апострофира као један од неуралгичних проблема српске администрације, Ружић је рекао да је Србија спровела јасне мере како би драстично смањила број оних који неосновано у земљама ЕУ траже азил.

"Важно би било да и у случају Немачке покушамо да број сведемо на одрживо стање, јер ту су мотиви лажних тражилаца азила економске природе, будући да либерално и социјално утемељена законска регулатива Немачке омогућује да сваки лажни азилант добије три месеца, стан, храну и осамсто евра месечно", рекао је Ружић.

На овом питању, како је објаснио, раде веома искусни тимови Министарства правде и Министарства унутрашњих послова, што Србију, када је реч о административним капацитетима, ставља у врх међу државама које су се налазиле у овој фази евроинтеграција.

Државни секретар у МУП-у Вања Вукић истакао је да су српски преговарачи, када је реч о поглављу 24, у два скрининга европским саговорницима пренели реалну слику правног система Србије, али и показали завидан административни капацитет.

Вукић је рекао да је Србија у предности у односу на многе државе које су се налазиле на почетку преговарачког процеса са ЕУ, јер знатан део посла је већ урађен, на пример у процесу визне либерализације, у коју су неке државе ушле тек након што су почеле преговоре са ЕУ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи