Читај ми!

Аустрија поздравила одлуку ЕУ

Поздрављам одлуку ЕУ да приступни преговори са Србијом почну 21. јануара, поручио аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц. Европске интеграције свих земаља западног Балкана остају приоритет аустријске спољне политике, истакао Курц.

Нови министар за интеграције, европске и спољне послове Аустрије Себастијан Курц поздравио је одлуку шефова дипломатије Европске уније о отпочињању приступних преговора са Србијом у јануару.

"Поздрављам одлуку министара Европске уније да приступни преговори са Србијом почну 21. јануара", рекао је аустријски министар Танјугу.

Курц је такође поручио да ће приближавање свих држава западног Балкана ЕУ остати приоритетни циљ аустријске спољне политике и да ће званични Беч и даље ангажовано деловати у погледу приближавања Србије Унији.

"Државама западног Балкана је потребна конкретна приступна перспектива. Само тако можемо осигурати да ће и даље бити спровођене политичке и економске реформе у духу европских вредности", нагласио је аустријски министар у изјави дописнику Танјуга. То, како је додао, "у посебној мери важи за Србију".

Према његовим речима, договор Београда и Приштине о нормализацији односа постигнут у априлу уз посредовање шефице европске дипломатије Кетрин Ештон представља корак од историјског значаја.

"Могу вас уверити да ћемо приближавање Србије ЕУ и даље пратити са великим ангажманом", поручио је Курц.

Када је реч о билатералним односима Аустрије и Србије, указао је да је економско и културно присуство Аустрије у Србији веома изражено.

"Политички односи су изванредни и пријатељски. Са инвестицијама у вредности од 2,9 милијарди евра је Аустрија од 2000. највећи страни инвеститор у Србији. То доприноси и стварању радних места и благостања и економски тешким временима", објаснио је 27-годишњи аустријски министар, иначе најмлађи члан владе Аустрије у њеној историји и најмлађи шеф дипломатије у ЕУ.

Истакао је да је Аустрија са Србијом и регионом тесно повезана и преко људи, то јест имиграната и избеглица, који су у овој земљи пронашли нову домовину.

Због свега тога планирам што је пре могуће да отпутујем у Србију у званичну посету, закључио је Курц.

Иначе је нови шеф аустријске дипломатије је до ступања на ову дужност обављао функцију државног секретара за питања интеграције у Министарству унутрашњих послова.

За своју прву посету иностранству, у функцији државног секретара, Курц је 2011. године изабрао Србију, где се састао са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Курц је, током обављања дужности државног секретара за интеграције, остварио одличан контакт са српском заједницом у Аустрији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару