Реаговања на одлуку о почетку преговора

Одлуку Савета министара ЕУ о почетку преговора о чланству са Србијом у јануару 2014, поздравили су ДС, ЛДП и УРС. Стране новинске агенције преносе да је Брисел тако наградио Београд за демократске реформе и напоре да нормализује односе са Приштином.

Демократска странка, Либерално-демократска партија и Уједињени региони Србије поздравили су одлуку Савета министара Европске уније о почетку преговора о чланству са Србијом у јануару 2014.

Демократе су оцениле да је реч о веома важној и позитивној одлуци којом Србија неповратно трасира своју будућност у породици европских демократија.

"Преговори о чланству јесу признање за све напоре предузете од свих Влада од 2000. године до данас, али још више су механизам суштинског преображаја друштва", оценила је ДС.

Оно што је свима нама неопходно јесте усмеравање политичке енергије на успостављање правне државе и одрживе привреде у чему ће Србији Европска унија бити незаменљив партнер, истиче ДС.

Одлука Савета министара да Србија и формално отпочне преговоре о чланству у Европској унији јесте добра вест и велико признање грађанима Србије који су последњих 12 година стрпљиво подржавали политику приближавања ЕУ, саопштили су Уједињени региони Србије.

УРС подсећа да је Србија после успона и падова ипак успела да пронађе заједнички језик са европским народима и рационално се определи за европску будућност.

"Ако преговоре схватимо као процес стварања уређене државе, имамо шансу да Србију променимо на боље. И та промена на боље треба да буде крајњи циљ, а не датум формалног уласка у ЕУ", наглашава УРС.

Копредседавајући парламентарног Одбора Србије и ЕУ за праћење примене Споразума о стабилизацији и придруживању Иван Андрић изјавио је да Србија приступне преговоре са Европском унијом мора да искористи за суштинске реформе.

"Србија мора да искористи преговоре и процес придруживања да од себе направи безбедну, стабилну, економски равијену и сигурну земљу. То је приритетни циљ преговора", рекао је Андрић у изјави агенцији Бета.

Андрић, посланик Либерално-демократске партије, оценио је да је добијање датума одлична вест за Србију.

"То је потврда политике која се залагала за европске интеграције и треба да представља прилику и коначну тачку у којој ће системске реформе доћи у први план у политичком животу", нагласио је Андрић.

Србија и Европска унија у новембру су конституисале заједнички парламентарни одбор за праћење примене Споразума о стабилизацији и придруживању, који је ступио на снагу 1. септембра.

Тај одбор чини 15 посланика Скупштине Србије и 15 посланика Европског парламента. Копредседавајући су Иван Андрић и Едуард Кукан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару