Читај ми!

Дачић: Дан који су чекале многе генерације

Одлука Брисела да се прва међувладина конференција одржи у јануару је историјски догађај, који су чекале многе генерације и који је био циљ многих политичких гарнитура, рекао премијер Ивица Дачић за РТС. Косово неће бити тема свих поглавља у преговарачком процесу, већ само поглавља 35, рекао је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да је одлука Брисела о почетку преговора у јануару историјски догађај, који су чекале многе генерације и који је био циљ многих политичких гарнитура.

Дачић је рекао да га је висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала телефоном и обавестила о једногласној одлуци Комитета за опште послове. "Све земље Европске уније имале су висок ниво похвала за све што су Влада Србије и Република Србија урадиле у претходном периоду", рекао је премијер.

"Једногласно је одлучено да прва међувладина конференција којом формално почиње процес преговора буде одржана у јануару, када Грчка председава, а да би тај дан највероватније био 21. јануар", рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Премијер је рекао да је поносан што је актуелна Влада Србије успела да оствари "тај историјски циљ" и истакао да је то крај једног веома тешког почетка.

"Захвалио бих се и свима који чине Владу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу и, наравно, председнику Републике Томиславу Николићу на једном великом труду и политичкој одговорности коју смо имали на највишем могућем нивоу и довели земљу до те степенице, па Србије никада није била ближа чланству у ЕУ", рекао је премијер.

Постојале су, међутим, две бојазни, рекао је Дачић. Прва је била да последња рунда преговора са Приштином о правосуђу неће бити позитивно оцењена.

"Ту сам веома захвалан Кетрин Ештон јер је она веома коректно оценила да је приштинска страна била крива, а не Србија. Бојали смо се да то не остави одређене негативне последице по доношење одлуке о датуму", каже премијер.

Друга бојазан је, каже Дачић, била у вези са текстом преговарачког оквира, да се у њему не нађе нешто што Србија неће моћи да оствари.

"Уместо одреднице 'пуна нормализација', употребљена је 'свеобухватна нормализација', али можда је најбитније то што је избрисана могућност да се у свим поглављима нађе питање Косова", рекао је Дачић истакавши да ће оно бити тема поглавља 35.

Косово ће моћи да се нађе и у другим поглављима, али дефинисаним у изузетним случајевима, рекао је Дачић.

Говорећи о евентуалним ванредним изборима, Дачић је рекао да они нису табу нема, али и да нису приоритет. "Данас када саопштавамо историјске вести, када смо поносни на нашу улогу у свему томе, када Србија треба да буде поносна јер се о њој лепо говори у свету, ти избори нису приоритет", рекао је Дачић.

"Честитам свим грађанима и званичан почетак преговора за чланство у ЕУ. То више није само сан, лажно обећање пред изборе, већ истина и реалност", закључио је Дачић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару