Читај ми!

Има ли разлога за изборе?

Парламентарни избори су питање договора напредњака и социјалиста, каже премијер Ивица Дачић. Аналитичари тврде да криза парламентарне већине увек може да настане или да буде изазвана.

За један дан четири висока функционера напредњака позивају на расписивање ванредних парламентарних избора. Медији спекулишу - на биралишта ћемо у марту, истовремено са изборима за престоницу. Има ли Србија разлоге да поново иде на биралишта?

Кризе парламентарне већине у Србији нема. Тиме је елиминисан први услов и разлог за ванредне изборе. Ипак, аналитичари тврде, она увек може да настане или да буде изазвана.

Марко Благојевић из Цесида каже да у сваком тренутку нешто може да ескалира. "Нама заправо ванредни парламентарни избори увек висе над главом", каже Благојевић.

Почну ли нове или подгревање старих афера по таблоидима, знаћемо да је близу гласање. То говоре познаваоци прилика.

Премијер Ивица Дачић, мада је раније говорио да није у позицији да одлучује о изборима, данас говори нешто другачије. То ће бити заједничка одлука унутар власти, која добро функционише.

"То је питање договора између СНС-а и СПС-а, нико овде није силом на власти, то је наша заједничка власт и морам да кажем да сам поносан што је ова влада остварила резултате какве ниједна влада до сада није урадила. Ми смо отишли најдаље ка ЕУ, ако је то лако и ако неко жели да ниподаштава резултате владе, што то није урадио у време свог мандата", каже Дачић.

Ипак, на адреси првог потппредседника сви траже одговор да ли ће се и када гласати. Александар Вучић до сада је говорио да Србија има преча посла, али и да је боље ићи на изборе него радити у лошој атмосфери. Увек остављајући простора да их буде.

Вучић ће, сматрају аналитичари, вагати са једне стране објективну снагу напредњака коју би требало што пре капитализовати, притисак чланства и неравнотежу снага у власти. Са друге стране, замрзавање реформи али и ризик да апсолутна власт носи апсолутну одговрност - за све што у земљи не буде ваљало.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић поставља питање шта добијемо пошто смо већ реконстрисали владу за ових годину и по дана и имали ту врсту промена.

"Избори хтели то или не доводе до техничког састава владе и одлажу реформе и трећи разлог али само мој приватни или струке - м бисмо морали да променимо изборни закон како би сви делови Србије имају своје представнике", рекао је Стојиљковић.

Одлуке о расписивању избора, претпоставља се, неће бити пре изборне скупштине напредњака 25. јануара. Ако буде одлучено да се на биралишта иде - опет има довољно времена да буду кад и београдски. Зашто истовремено?

Благојевић објашњава да постоје и политички разлози, стављајући на стрну техничке и финансијске.

"Ради се о томе да би одржавање ванредних парламентарних избора заједно са градским такође одговарало СНС-у. Из простог разлога што би њихов успех на републичком нивоу могао да повуче или баци у сенку нешто другачији однос снага у Београду", каже Благојевић.

Опозиција у опису посла и прижељкује и призива изборе. Аналитичарима се чини да овога пута малобројни то раде искрено. Подсећају да део ризикује да преполови тренутни број гласача, а други део чак и да не пређе цензус.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару