Подршка Јапана реформама у Србији

Србија је одлучна да започете реформе спроведе до краја и захвална је народу Јапана на подршци у тим реформама, рекао председник Томислав Николић после састанка са замеником шефа јапанске дипломатије Нобуом Кишијем. Премијер Ивица Дачић позвао јапанске привреднике да се упознају са могућностима инвестирања у Србији.

Председник Србије Томислав Николић поручио је у разговору са замеником министра спољних послова Јапана Набуом Кишијем да је Србија одлучна да започете реформе спроведе до краја и да је захвална народу Јапана на подршци у тим реформама.

Николић и Киши разговарали су о пројекту Јен кредита за Термоелектрану "Никола Тесла", као и о условима у којима раде јапанске компаније у Србији, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима
председника.

"Србија је одлучна да започете реформе спроведе до краја и да створи повољан пословни амбијент како би привукла нове инвеститоре, да се у потпуности обрачуна са корупцијом и сваком врстом криминала и да омогући услове да сви њени грађани напокон почну боље да живе", рекао је Николић.

"Захвални смо народу Јапана на подршци коју добијамо у спровођењу тих реформи", рекао је Николић додајући да је Србија у последње две године много учинила да би изашла из кризе и да сматра да је сада на добром путу да у томе постигне успех.

Киши је рекао да је проучавао пројекат Јен кредита за Термоелектрану "Никола Тесла“" и да мисли да би успешна реализација тог пројекта побољшала традиционално добре односе између наше две земље.

Киши је изразио велику захвалност народу Србије на помоћи коју је упутио Јапану пре две године, након катастрофалног земљотреса који га је тада погодио. Он је додао да Јапан никада неће заборавити своје пријатеље који су били уз њега у тим тешким временима.

Пријатељски односи две земље 

Премијер Ивица Дачић и Нобуо Киши оценили су да традиционално добре и пријатељске односе две земље треба унапређивати настављањем интензивног политичког дијалога, а премијер Дачић је позвао јапанске привреднике да се упознају са могућностима инвестирања у Србији.

Јапан подржава европски пут Србије и решавање проблема на Косову и Метохији дијалогом Београда и Приштине, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Како се додаје, премијер Дачић је инсистирао на побољшању економске сарадње и позвао јапанску бизнис-делегацију да дође у Србију и упозна се са могућностима и предностима инвестирања у привреду наше земље.

У разговору је оцењено да робна размена између Србије и Јапана бележи у прошлој и овој години постепен раст и да су јапанске компаније заинтересоване за увоз здраве хране из Србије, као и да су заинтересоване за улагања у енергетској области.

Од 1999. године јапанска бесповратна помоћ и позајмице Србији износе више од 460 милиона евра, наводи се у саопштењу. Премијер Дачић је позвао представнике јапанске царске породице да посете Србију.

Висок ниво односа Србије и Јапана

Први потпредседник Владе Александар Вучић и Нобуо Киши, оценили су да,
упркос великој географској удаљености, две земље везују традиционално пријатељство и да су билатерални односи на веома високом нивоу.

Теме разговора биле су побољшање економске сарадње две земље и стварање услова за већи прилив инвестиција из Јапана, посебно у област енергетике, саопштено је из кабинета првог потпредседника.

Киши је пренео подршку Јапана европским интеграцијама Србије и оценио да је постигнут значајан напредак у дијалогу између Београда и Приштине.

Вицепремијер Вучић захвалио се колеги на подршци и истакао да су јапански инвеститори увек добродошли у Србију, наведено је у саопштењу. 

Позив јапанским инвеститорима 

Шеф српске дипломатије Иван Мркић и званичник Јапана Нобуо Киши сагласили су се да постоји обострани интерес за унапређење билатералних, нарочито економских односа две земље. 

Министар Мркић је током разговора са Нобуом Кишијем упутио позив представницима највећих јапанских компанија да, у оквиру пословне делегације, посете Србију и на лицу места се упознају са пословним окружењем и могућностима за улагања у нашој земљи.

Мркић је, како се наводи, нагласио да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње са Јапаном и учешће јапанских корпорација у развојним пројектима у Србији, нарочито у области инфраструктуре, аутоиндустрије, чистих технологија, електронике, као и пољопривреде.

Нобуо Киши је пренео спремност Јапана за даље унапређење билатералних односа са Србијом, посебно у области економије и сагласио се да постоји обострани интерес и потреба за интензивнијим присуством јапанских компанија на нашем тржишту.

Размењена су мишљења о међународним питањима од значаја за обе земље, а министар Мркић изразио је захвалност на хуманитарној, развојној и техничкој помоћи коју је Јапан до сада упутио нашој земљи, додаје се у саопштењу.

Киши је члан Представничког дома јапанског парламента из редова Либералне демократске странке и налази се на челу Одбора за спољне послове тог дома.

У септембру је именован за вишег парламентарног заменика министра спољних послова, а 2008. године обављао је функцију парламентарног заменика министра одбране Јапана.

Киши је дипломирао на одсеку за економију на Универзитету Кејо у Токију и брат је јапанског премијера Шинза Абеа.

Мркић се у септембру 2012. године у Београду састао са првим замеником министра спољних послова Јапана Рјуђијем Јаманеом и том приликом су изразили задовољство дотадашњом сарадњом Србије и Јапана и сагласили се о наставку унапређења билатералних односа на свим пољима, посебно у привреди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару