Читај ми!

Парламентарни избори (ни)су неопходни

Резултати ванредних локалних избора на Вождовцу, у Оџацима и Костолцу показују да ће СНС моћи сама да формира власт у све три општине. Демократе су, са скоро 12 одсто гласова на Вождовцу, незадовољне. Да ли је резултат локалних довољан разлог за расписивање парламентарних избора?

Српска напредна странка освојила је највише гласова на ванредним локалним изборима на Вождовцу, у Оџацима и Костолцу, а резултати показују да ће у све три општине моћи и сама да формира власт. У јавности се већ говори да је ово довољан разлог за расписивање парламентарних избора. Ипак, не мисле сви тако.

На одржаним изборима демократе су незадовољне, са близу 12 одсто гласова на Вождовцу. Очекиван резултат су остварили социјалисти, а највеће изненађење за аналитичаре је СДПС, који је на вождовачким изборима освојио близу шест одсто гласова, колико је забележио и ДСС.

Апсолутна победа на Вождовцу, и нешто мања у Оџацима и Костолцу, за многе у СНС-у јасан је знак да је време за трку на републичком нивоу. Међу њима није председник странке Александар Вучић, који сматра да избори нису приоритет. Пресудиће Председништво СНС-а у наредна два или три дана.

"Мислим да је снага СНС-а једна прича, а ово због чега сам ја тражио парламентарне изборе је да другачије уредимо друштво и да у реформе уђемо још снажније. Мислим да би после тих избора влада била снажнија", рекао је Небојша Стефановић из СНС-а.

За социјалисте је управо брига за реформе разлог да се не иде за изборе.

"Ми сматрамо да ванредни парламентарни избори нису у овом тренутку приоритет, нису интерес Србије и грађана, као и да би ванредни парламентарни избори на неки начин успорили реформе", каже Ђорђе Милићевић из СПС-а.

Опозиција је, по правилу, за изборе што пре.

Сузана Грубјешић из УРС-а каже да се у наредних неколико недеља може очекивати одређивање термина за ванредне изборе.

"Ивица Дачић више нема никакав легитимитет да води републичку владу", каже Петар Петковић из ДСС-а.

Потпредседник ЛДП-а Бојан Ђурић сматра да би резултати избора показали реалну политичку моћ политичких партија и да би онда земља "коначно нешто могла да ради".

Демократе тренутно више од датума парламентарних избора брине регуларност локалних.

"Ми не желимо да тражимо оправдање, али јесте чињеница да су услови нерегуларни и међународно присуство ће бити неопходно", каже Борислав Стефановић.

Зоран Бабић из СНС-а истиче да је политичка атмосфера далеко мирнија него прошле године.

"У односу на атмосферу која је била у мају месецу 2012. када су одржани и локални, парламентарни и председнички избори у Србији, атмосфера је далеко мирнија, далеко боља", каже Бабић.

Изборни успех напредњака на локалу неће бити кључан за расписивање избора у Републици, сматрају у Цесиду.

"Повод за расписивање ће бити другачије природе, ту очекујем да се у једном тренутку нађемо у бракоразводној парници између СНС и СПС, то би по логици ствари био увод у парламентарне изборе", сматра Ђорђе Вуковић из Цесида.

Осим о републичким, локални избори поново су отворили причу о покрајинским изборима.

Напредњаци сматрају да је убедљива победа у Оџацима још један доказ да војвођанска власт, коју предводе демократе, нема легитимитет. Демократе, међутим, одговарају да је већина стабилна и да промена у Војводини неће бити.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару