Читај ми!

Савет РРА поднео извештај о раду

Одобру Скупштине Србије за културу и информисање, Савет РРА поднео извештај о раду те агенције за 2012. годину. Током те године изречено је 48 опомена, једно јавно упозорење, 19 решења о забрани емитовања програма без дозволе, а поднете су и 22 кривичне пријаве, саопштио је РРА.

Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) поднео је Одобру Скупштине Србије за културу и информисање извештај о раду те агенције за 2012. годину.

Председник Савета РРА владика Порфирије (Перић), представљајући извештај, рекао је да је током 2012. изречено 48 опомена, једно јавно упозорење, 19 решења о забрани емитовања програма без дозволе, а поднете су и 22 кривичне пријаве.

Како су истакли чланови Савета Горан Караџић и владика Порфирије, РРА се труди да што боље обавља своју законску дужност и да не наступа као цензор, нити се меша у уређивачку политику медија.

"Када би РРА ригидно спроводила закон, ми у Србији не бисмо имали ниједног емитера. У разговорима с представницима Европске комисије схватили смо да је ситуација таква и у европским земљама, и да није у интересу јавности да сви емитери буду угашени", казао је Караџић који је заменик председника Савета РРА.

Чланица Одбора из редова ДС-а Горица Мојовић критиковала је висину просечних плата у РРА која, по њеним речима, износи 150.000 динара бруто, односно 105.000 нето у извештају за 2012. годину.

Одговарајући на њене примедбе, владика Порфирије је истакао да је законом прописана плата чланова Савета РРА 160.000 динара, док просечна плата запослених у Агенцији износи 70.000 динара.

Више чланова Одбора, међу којима и Маја Виденовић, оценило је да је ТВ Пинк користила националну фреквенцију за нападе на ДС и њеног лидера Драгана Ђиласа и да није објавила ниједан деманти ДС, чиме је повредила законско право грађана на потпуну и објективну информацију.

Потпредседник Савета РРА Горан Караџић сложио се да је ТВ Пинк водила кампању против дневниог листа Блиц и Драгана Ђиласа, али је подсетио да је због тога Пинку изречена јавна опомена.

Посланик ДСС-а Синиша Ковачевић рекао је да Агенција мора "ажурније и брже да реагује" на злоупотребу медија за политичке обрачуне и заложио се против "увоза" турских теленовела.

Члан Одбора из СПС-а, режисер Срђан Драгојевић, предложио је да се емитери законом обавежу да уз сваки блок реклама додају један минут рекламе за домаћа филмска, позоришна, књижевна и друга културна остварења.

Представници Савета РРА навели су да је у медијима са националном фреквенцијом веома низак ниво културе, а много кича, али су више пута истакли да Агенција не може да се меша у уређивачку политику. Представљању извештаја присуствовао је помоћник министра културе
Саша Мирковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару