Читај ми!

ЛДП: Политичка неравнотежа у земљи

Резултати одржаних локалних избора потврдили су екстремно дубоку политичку неравнотежу у земљи, рекао је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић. Најразумније да заједно са београдским буду одржани и парламентарни избори, сматра Јовановић.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да су резултати одржаних локалних избора потврдили екстремно дубоку политичку неравнотежу у земљи.

Јовановић је у изјави медијима оценио да су резултати одржаних локалних избора потврдили лошу атмосферу која прати све изборе у последње време и зато обавезују на много већу одговорност свих у политици.

"Избори су означили СНС као победника и на томе им честитам, а све остале, укључујући и странке које су представљале онај део бирачког тела који је носио демократске и реформске идеје, пре и после 2000. године, обавезују на другачију организацију, приступ политици и борбу за поверење бирача који су јуче, нарочито на Вождовцу, у огромном проценту апстинирали" рекао је лидер ЛДП.

Према његовим речима у таквој ситуацији, очигледно је да овако форматирани локални избори успевају да мотивишу све присталице СНС-а и делимично других владајућих странака, а да огроман број других бирача, који је раније учествовао у политици, не види мотивацију за ангажман и гласање и ту ЛДП види обавезу да се другачије обрати тим бирачима.

"Верујем да је најразумније да се, паралелно са градским (Београд) организују и парламентарни избори, и да тада грађанима пружимо прилику да се изјашњавању о политикама, изаберу будући пут земље,а не о изолованим локалним темама и лидерима" рекао је Јовановић.

У том смислу лидер ЛДП-а је рекао и да сматра да је концепт "Договор" који су понудили "рационалан излаз из ове ситуације" те да је намера да се људима обрате инсистирајући на темама нужног консензуса око питања кључних економских, социјалних, културних и реформи у областима образовања, здравства, спољне и безбедносне политике, политичких односа у земљи.

И посланик ЛДП-а Бојан Ђурић сматра да ванредни парламентарни избори треба да се одрже на пролеће и споје са изборима у Београду.

Према његовим речима, више не треба чекати да се у Србији одрже ванредни избори јер је земља, како тврди, исцрпљена и не може да издржи "серије прилично бесмислених локалних избора".

Избори доказ да се ЛДП мора мењати 

Јовановић је рекао да ЛДП на вождовачким изборима није успео да изађе из оквира резултата које стандардно постиже на изборима у београдским општинама онда када се локални избори одржавају мимо парламентарних.

"То је за нас важна лекција и доказ да се морамо мењати, тражити нове методе, приступ људима, озбиљност и уверљивост" рекао је Јовановић.

С друге стране, додао је лидер либерала, тамо где у мањим локалним срединама бирачи заиста одлучују о томе ко ће их представљати у локалној власти, резултат ЛДП-а је био добар и оценио да је странка у Костолцу остварила одличан резултат што је мотивација да се у таквим срединама ангажује на досадашњи начин.

Према његовим речима велика опомена за све који се баве политиком је атмосфера која је пратила изборе, као и серија локалних гласања пре њих, била је обележена и великим тензијама, случајевима насиља, вулгаризације политике, сталног страха од већих сукоба.

"То је опасно за земљу и на свима је обавеза да застанемо и да у предстојеће парламентарне и градске изборе уђемо смирујући тензије и нудећи људима рационалне политичке односе уместо нервозе и искључивости која сада тера људе од политике", рекао је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару