Читај ми!

Успех СНС-а захваљујући врху партије

Професор ФПН-а Зоран Стојиљковић оцењује да резултати локалних избора показују да СНС као странка напредује и то, пре свега, захваљујући врху партије, ефектима борбе против корупције и најави економских реформи. Предстојећи избори у Београду имају симболичку раван и за СНС и за ДС, сматра Стојиљковић.

Резултати локалних избора показују да СНС као странка напредује и то, пре свега, захваљујући врху партије, ефектима борбе против корупције и најави економских реформи, али да се резултати тих избора не могу у потпуности пресликати на евентуалне ванредне парламентарне изборе, каже политички аналитичар, професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Стојиљковић је рекао да резултати на Вождовцу, због ниске излазности, нису у потпуности репер за евентуалне ванредне парламентарне изборе и додао да СНС има јасну предност у унутрашњости, али да су у Београду ипак најбројнији они који имају резерве према свим политичким играчима.

"Чињеница да у унутрашности Србије, где изађе преко половине играча и половина или преко половине гласа за СНС, јасно говори колико су јачи од свих других. Београд је специфичан, ту излази нешто више од трећине играча и најбројнија публика у Београду су они који размишљају за кога су и имају резерве према свим полтиичким играчима", рекао је Стојиљковић.

И без дубље анализе, каже Стојиљковић, резултати показују да "талас напредњака напредује годину и по након доласка на власт", пре свега захваљујући врху странке, ефектима борбе против корупције и најави економских реформи Александра Вучића.

"Социјални проблеми, локални, еколошки су остали, ништа није решено, стандард је никад нижи, али је свест људи да се политичком променом може нешто урадити јако развијена", рекао је Стојиљковић..

Оценио да странке користе сву политичку стратегију у бици за Београд, који, како је рекао, има симболичку раван.

"Или ће у Београду бити заустављен тренд пада ДС, или је тај пад у великој мери незаустављив. Тај удео је велики, као што је и велики изазов за напредњаке да се узме Београд који има велику симболичку улогу", рекао је Стојиљковић.

Кључан је број гласова у централним београдским општинама. Ако напредњаци покажу да и ту могу да успеју онда је, истиче Стојиљковић, период у којем ће они владати дужи од једног изборног циклуса. 

Сматра и да Београд коалицији око СПС никад није био јача страна, јер имају боље резултате у руралнијим крајевима и међу старијим становништвом, али да су резултати избора показали да је та странка снага на коју треба рачунати.

Питање да ли ће ванредни парламентарни избори бити одржани истовремено с београдским, ствар је стратегија СНС и у њиховом је интересу, јер су у Србији јачи него у Београду, рекао је Стојиљковић.

Међутим, Стојиљковић додаје да је питање шта се парламентарним изборима добија с обзиром на то да је Влада већ реконструисана и да избори неминовно одлажу реформе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару