Читај ми!

Министри ЕУ одлучују о датуму за Србију

Почиње дводневни састанак министара спољних послова земаља ЕУ на којем се очекује одлука о датуму почетка преговора Србије с Европском унијом. Коначан став биће познат у уторак, када министри добију извештај Кетрин Ештон о напретку дијалога Београд-Приштина. Тимерманс: Србију треба наградити.

У Бриселу почиње дводневни састанак шефова дипломатија чланица Европске уније на коме ће бити прецизиран датум одржавања прве међувладине конференције ЕУ - Србија, као и датум почетка преговора.

Министри ће првог дана заседања у оквиру Савета за спољне послове саслушати кратак извештај високе преставнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон о раду Еулекса, а затим ће се посветити кризним жариштима на Блиском истоку и Африци и разговарати о ситуацији у Украјини.

Ештон ће у уторак, на почетку састанка Савета за опште послове, поднети министрима детаљан извештај о напретку процеса нормализације односа Београда и Приштине и предложити им усвајање преговарачког оквира.

Иако у последњој рунди дијалога Београда и Приштине у петак није постигнут договор о примени Бриселског споразума у вези са правосуђем, у Београду очекују да ће Ештон поднети у основи позитиван извештај.

Холандски министар спољних послова Франс Тимерманс је, уочи састанка, новинарима рекао да је Србија у дијалогу са Приштином уложила напор без преседана и "заслужује да добије награду".

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је након повратка из Брисела у суботу да извештај "не можžе бити идеалан уколико се не постигне договор с Приштином и у вези с правосуђем на Косову, али не и негативан, јер српска страна није крива за изостанак договора".

Сличну изјаву дао је у недељу Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције, који је за Радио-телевизију Србије рекао да очекује да преговори почну најкасније у јануару.

"С обзиром на имплементацију Бриселског споразума, можемо очекивати да прва међувладина конференција буде 20. децембра, што је ипак мање реално, али свакако 21. јануара", рекао је Ружић.

Савет ЕУ одлучио је у јуну да међувладину конференцију треба почети најкасније у јануару следеће године.

Одлуку Министарског савета која ће бити званично саопштена у уторак треба да потврде и шефови држава и влада земаља чланица, који ће се на завршном самиту у Бриселу окупити 19. и 20. децембра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару