Читај ми!

ЛДП позива на "Договор"

Либерално-демократска партија представила програмски документ "Договор", у којем истиче да је решена да из улога опозиционе странке и коментатора догађаја оде у позицију и да учествује у вођењу земље.

У програмском документу "Договор" који је преставила Либерално-демократска партија, истиче се да је та странка решена да из улога опозиционе странке и коментатора догађаја оде у позицију и да учествује у вођењу земље, како би дала нови политички импулс читавом друштву.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је, представљајући тај документ на скупу који је окупио врх странке, представнике сродних политичких организација и невладиног сектора, објаснио да су пред Србијом вероватно скори парламентарни избори, и да је овај децембар последњи тренутак да се грађанима понуди договор око елементарног реда који коначно треба да се успостави у друштву.

"Сваки члан ЛДП-а и сваки наш пријатељ има дилему како постићи договор. Да ли је могуће постићи договор а не постати исти, мислим да јесте. Могуће је водити исту политику као Вучић а не ставити знак једнакости између нас и њега, јер су нас животне околности довеле у такву искључиву позицију", рекао је Јовановић.

ЛДП, како је истакао, после девет година на изборе не иде да би из њих изашла као убедљива опозиција, већ као странка чији је императив улазак у владу, али не
да би у тој влади радила за себе, већ да би са тог места у земљу увела политику оптимизма, озбиљности и јасне визије која ће грађанима дати реални основ за наду да се ствари могу мењати набоље.

Годинама је, како је истакао, ЛДП градила позицију на томе што је била посвећена одбрани права на своју политику без обавезе да ту политику учини политиком која ће се спроводити у држави и на власти, и сада је време да се та околност промени.

"То што говоримо исто данас не значи и да су нам способности исте. То што они желе у Европу у коју ми желимо одувек не значи да ми треба да се Европе одрекнемо или да им оспоравамо право на такву политику, већ треба да ту политику учинимо конкретнијом", поручио је Јовановић.

Према његовом мишљењу, Србија је отишла предалеко да би се вратила на тачке из маја 2012. године и без обзира да ли ће бити договора о суду у северној Косовској
Митровици, ништа више не може да је скрене са европског колосека.

Ипак, како је упозорио, пред Србијом су тешке реформе због којих је друштвени договор какав предлаже ЛДП неопходан, и то не може бити само договор политичких актера, већ мора бити и договор са грађанима.

"ЛДП жели јасам план и визију земље која ће бити потпуно искрена, конкретна, са прецизно дефинисаним правима и обавезама, јер само то може дати сигурност и унети мир у људе од којих тражимо да устану на своје ноге и закораче у минско поље пред нама. Нема ниједне реформе која се у Србији може урадити без људи у чије име то желимо да радимо", рекао је Јовановић.

Као једну од илустрација престојећих изазова Јовановић је навео нови закон о раду, који, како је објаснио, није закон против радника, већ закон против нерадника, а нерадници нису само у фабрикама већ и у државној управи, због чега је и држави потребан нови закон о раду.

"Ако тај закон предложи неко други, је ли нормално да кажемо да то није наша политика. Онда бисмо били исти као Николић, Дачић и Вучић, јер су се они тако понашали. Србија би била нормална да су онда када смо ми земљу водили радили оно што данас раде на власти", закључио је Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару