Читај ми!

Дачић: Интерес Србије чланство у ЕУ

Економски интерес Србије је да буде чланица ЕУ, рекао премијер Србије Ивица Дачић и додао да би волео да сваки грађанин може бар једном да учествује на преговорима у Бриселу и види сву тежину и притиске којима је руководство Србије изложено. Дачић очекује позитиван извештај Кетрин Ештон.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је економски интерес Србије да буде чланице ЕУ, као и да би волео да сваки грађанин може бар једном да учествује на преговорима у Бриселу и види сву тежину и притиске којима је руководство Србије тамо изложено.

Дачић је, током разговора с Бољевчанима у општини Сурчин, подвукао да Хрватска, као чланица ЕУ, има приступ европским фондовима и да не види зашто би она била боља од Србије.

"Веома бих волео да сваки грађанин Србије оде једном у Брисел. Не верујем да би икада више ставио примедбе кад види каквим смо притисцима изложени, а морате да доносите одлуке за свој народ и државу, за народ на Косову и да притом имате у виду да су то проблеми који трају неколико векова, а да је Косово добило велики новац из иностранства", рекао је Дачић.

Премијер Дачић је рекао да је тешко рећи да ће се "Приштина вратити Београду".

"То је као плес на жици. Важно је разумети и политику у међународним односима и у таквим околностима водити паметну политику", рекао је Дачић.

Он је нагласио да Србија иде ка ЕУ, али да не заборавља ко су јој пријатељи, а међу њима је апострофирао Русију и Кину.

Дачић је цитирао и Толстоја који је рекао да битку добија онај ко је чврсто решио да је добије и додао да је зато потребно променити свест народа да може да решава проблеме и да му нису потребни "бајке и бенседини".

Дачић очекује позитиван извештај Кетрин Ештон

Премијер Дачић је рекао да очекује да ће извештај високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и Европског савета бити позитиван и да ће прва међувладина конференција бити одржана до краја јануара, као и да је Србија спремна за наставак разговара с Приштином и уверена да можемо доћи до решења.

Дачић је рекао да извештај Ештонове не може бити идеалан уколико се не постигне договор с Приштином и у вези са правосуђем на Косову, али не и негативан, јер спрска страна није крива за изостанак договора.

"Ми смо спремни за наставак разговора, конструктивни смо, очекујемо да ће се постићи неко решење и могуће је да се то догоди у ова два дана. Спремни смо на све, и на нове састанке, и уверени да можемо доћи до решења", рекао је Дачић и подстио да експертске групе у понедељак и уторак почињу састанке.

Дачић је рекао и да је у приштинској делегацији владала велика нервоза, оценивши да је то зато што су навикли да буду миљеници међународне заједнице и да она априори буде на њиховој страни, а да се ситуација променила, јер је Србија сад конструктивна.

Говорећи о проблему у вези са правосуђем, Дачић је рекао да је спорно то што Приштина не признаје никакву посебност севера Косова.

Он је подсетио да Београд није пристао на то да суд у Митровици покрива седам општина, јер би у том случају заступљеност Албанаца била 70 према 30.

Дачић је нагласио да је Београд тражио да се суд у том случају смести у две зграде, али да ни тај концепт албанској страни није био прихватљив.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару