Симић очекује позитиван извештај ЕУ

Извештај Кетрин Ештон о дијалогу Београда и Приштине биће позитиван, иако је изостао договор о правосуђу, сматра професор Факултета политичких наука Предраг Симић. Захтеви који се стављају пред Србију могу да оптерете процес преговора, истакао је Симић, који очекује да преговори почну до краја јануара.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић очекује да ће извештај високе представнице Европске уније Кетрин Ештон о дијалогу Београда и Приштине бити позитиван, иако је изостао договор о правосуђу.

"Извештај ће бити позитиван, јер би негативан извештај погодио како Кетрин Ештон тако и спољнополитичку службу Европске Уније за коју је Бриселски споразум највећи успех који је постигла за 20 година", рекао је Симић гостујући у Дневнику РТС-а.

Професор Симић сматра да ће се тек 20. децембра сазнати каква је одлука ЕУ. Симић каже и да је "праву збрку" изазвао немачко-британски "нон-пејпер" који је, како је рекао, "подигао лествицу за почетак преговора Србије са ЕУ".

"Чини ми се да се у овом тренутку кооперативност Србије суочава са повећаним захтевима ЕУ", рекао је Симић.

Он је рекао и да је у овом тренутку "лопта на страни ЕУ", јер су нова четири захтева који проистичу из немачко-британског "нон-пејпера" подигла лествицу за Србију и могли би много да оптерете процес преговора и учине га неизвесним.

"То је поставило неке нове захтеве, што мислим да није коректно, а с друге стране мислим да је Београд у погледу Бриселског споразума отишао много даље него што је то ико могао да очекује", рекао је Симић.

Одговарајући на питање има ли Србија уопште савезнике и некога ко ће стати на њену страну у преговорима, Симић је рекао да су то земље које нису признале Косово. Међутим, он истиче да и та подршка слаби.

"Чини се да су те земље под притиском, јер су под оптужбом да руше јединство и због тога долазе вести из Румуније, из Грчке да се размишља о томе да се после Брислексог споразума Косово призна или не призна", рекао је Симић.

Професор Симић је закључио и да треба очекивати да преговори почну до краја јануара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару