Читај ми!

Почела наплата дажбина на Брњаку и Јарињу

Око осам сати на прелазима Јариње и Брњак на северу Косова почела наплата дажбина на робу која из правца централне Србије улази на север Косова. Српске локалне власти апелују да се поштује споразум. Сав новац који се прикупи биће уплаћен у Фонд за развој севера КиМ, истиче министар Александар Вулин.

На прелазима Јариње и Брњак на северу Косова јутрос око осам сати почела је, у складу са Бриселским договором, наплата дажбина на робу која из правца централне Србије улази на север Косова.

На овим прелазима се, због ЦЕФТА споразума, на робу из централне Србије не наплаћује царина, већ само ПДВ и акциза.

Плаћање ових дажбина је омогућено на лицу места, на самом прелазу је инсталиран терминал једне од банака која послује и у централној Србији и на Косову.

Од данас, на пример, роба која је намењена Лепосавићу неће морати да се упућује на терминал у јужном делу Митровице, већ ће се дажбине плаћати на лицу места, на прелазу.

На интегрисаном прелазу Јариње налазе се припадници Косовске полиције, МУП-а Србије, Еулекса и царине, а скоро идентична ситуација је и на прелазу Брњак који се налази између Рибарића и Зубиног Потока.

Контролу робе и путника обављају они, а на Јарињу који се налази на путу између Рашке и Лепосавића јутрос је примећена километарска колона теретњака који чекају на улазак на Косово.

Министар без портфеља задужен за Косово и метохију Александар Вулин је изјавио да је наплата дажбина на прелазима Јриње и Брњак у складу са статусном неутралношћу Бриселског споразума.

"Споразум је статусно неутралан, и врло је важно рећи да се не наплаћују никакве царине, већ дажбине, баш као што то није граница већ административна линија", рекао је Вулин Танјугу.

Нагласио је да ће сав новац који буде прикупљен бити упалаћен у Фонд за развој севера КиМ и да ће се трошити искључиво на простору севера покрајине.

"Сваку обавезу коју уплатимо, упалатили смо себи. И сваку обавезу коју избегнемо, избегли смо себи самима", рекао је Вулин.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је поштовање прописа о протоку робе, од изузетног значаја и у интереса свих грађана са севера покрајине.

И Градоначелници северне Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана позвали су привреднике и грађане севера Косова да поштују прописе о протоку робе којим се предвиђа наплата дажбина на робу из централне Србије на самим прелазима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару